Petr Dufek: Tržby obchodníků po rozvolnění prudce vzrostly

05.02.2021 16:25

Prosincové krátkodobé uvolnění restrikcí se okamžitě odrazilo ve vývoji tržeb obchodníků. Oproti listopadu se tržby v obchodech zvýšily o 8,3 %, a vzhledem k tomu, že jde o sezónně očištěná data statistického úřadu je evidentní, že šlo primárně o důsledek rozvolnění.

Petr Dufek: Tržby obchodníků po rozvolnění prudce vzrostly
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Vidět to bylo třeba na dříve uzavřených obchodech s oblečením a obuví, avšak razantní nárůst zaznamenali i prodejci vybavení domácností a zboží pro volný čas. Zákazníci evidentně doháněli nákupy odkládané v době uzávěry, které nerealizovali prostřednictvím e-shopů.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí

I e-shopy si ovšem přišly na své. V meziročním srovnání se jim v prosinci zvýšily tržby o více než 25 %, za celý rok pak dokonce o více než 27 %. Nahrávaly jim jednak restrikce, jednak i dlouhodobý zájem spotřebitelů nakupovat z pohodlí domova. Navíc tyto obchody stále expandují v segmentech, které dříve stály stranou pozornosti, a tak si ukrajují stále větší podíl na trhu na úkor „kamenných“ prodejen.

Prosincový výsledek obchodu byl o necelé jedno procento nad tím předloňským. Zásluhu na tom měla především odložená poptávka, a tak hodnotit, nakolik byly loňské Vánoce bohatší či chudší než ty předloňské, vlastně ani nejde s tím, jak se smíchaly odkládané nákupy s těmi ryze vánočními.

Za celý rok 2020 utržili obchodníci o necelé procento méně než v roce 2019. To rozhodně není nijak dramatický výsledek, když vezmeme v úvahu veškeré útrapy, kterými české hospodářství v loňském roce procházelo. V letošním roce navíc v důsledku odložených nákupů mohou počítat s mírným růstem, zejména v těch segmentech, které loni zažily největší propad.

PS: Všechna data vycházejí ze sezónně očištěných řad ČSÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…