Petr Dufek: Vnější pozice ČR se dále zhoršuje

12.08.2022 15:33 | Komentář

Už pět měsíců za sebou končí běžný účet platební bilance deficitem, který ovšem v červnu dokonce překročil 45 mld. korun. Od začátku roku se tak schodek vnější bilance země zvýšil na -86 mld., zatímco za celý loňský rok dosáhl „jen“ -51 mld. Znamená to, že do zahraničí směřuje za běžné platby více peněz, než jsme byli dříve zvyklí a je to i jedním z důvodů, proč koruna postrádá fundament k posilování.

Petr Dufek: Vnější pozice ČR se dále zhoršuje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Za zhoršením běžného účtu platební bilance můžeme hledat především nepříznivý vývoj zahraničního obchodu, který je způsobený nejenom prudkým nárůstem cen dovážených komodit, ale také slabším výkonem exportně orientovaného průmyslu. Výpadek automotive v důsledku čipového hladomoru je stále velmi silně znát a jen stěží se jej podaří do konce roku vykompenzovat.

Vyšší odliv tentokrát zaznamenávají i dividendy z firem pod zahraniční kontrolou (za červen více než 40 mld. korun). Vezmeme-li však vývoj od začátku roku, nejsou letošní dividendové výsledky nijak dramaticky odlišné třeba od loňského roku.

Deficit na běžném účtu platební bilance ČR letos s největší pravděpodobností přesáhne 200 mld. korun a bude se tak přibližovat hranici 4 % HDP. Po dlouhých letech, kdy ČR měla pozitivní bilanci se zahraničím půjde o výrazně slabší výsledek, který bude srovnatelný s předkrizovým rokem 2007 nebo rokem 2010. Tentokrát však jde zhoršení primárně na vrub cenám dovozu a překážkám bránicím rozjezdu tradičního vývozu – tedy logistice a dostupnosti vstupů do výroby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…