Petr Dufek: Výrobní inflace stále nezpomaluje

20.07.2021 18:41 | Komentář

Rychlý růst cen v průmyslu pokračoval i v červnu. Ve srovnání s předchozím měsícem se tam ceny zvýšily o 0,8 % a meziročně jsou vyšší dokonce o 6,1 %.

Petr Dufek: Výrobní inflace stále nezpomaluje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Při pohledu na výrobky, jejichž ceny soustavně narůstají, je evidentní, že za aktuální vlnou zdražování v průmyslu stojí především vysoké ceny surovin na světových trzích.

Nejde však zdaleka jen o ropu, která se podílí na růstu cen pohonných hmot a některých výrobků chemického průmyslu, ale i o kovy, které jsou výrazně dražší nejenom ve srovnání s kovidovým rokem 2020, ale i rokem 2019. V tomto případě tedy zdaleka nejde jenom o přizpůsobení se po poklesu v době recese, ale o fundamentálnější problém negativního nabídkového šoku doprovázeného všeobecně vyšší poptávkou.

Tuzemský průmysl zatěžují nejenom rostoucí ceny vstupů, ale i nedostatek některých z nich. Když k tomu ještě připočteme chybějící zaměstnance, čelí toto naše nejvýznamnější odvětví v tomto roce výrazným kapacitním problémům. A tak jediné, na co si asi v tuto chvíli stěžovat nemůže, je asi nedostatek nových objednávek.

Anketa

Co je problémem romského etnika v ČR?

hlasovalo: 12796 lidí

Průmysl přitom není jediným odvětvím, kde nabírá výrobní inflace na síle. Aktuálně zrychluje i růst cen ve stavebnictví, a to jak v případě stavebních prací, tak i zejména stavebních materiálů přicházejících z průmyslu. Zkušenost s tím má snad kdokoliv, kdo v poslední době nakupoval nejenom kovové materiály či dřevo na stavbu.

Obrat ve vývoji výrobních cen není v nejbližší době pravděpodobný. Ceny teprve postupně reagují na předchozí zdražování vstupů na zahraničních trzích, a navíc bude třeba začít počítat i s vyššími náklady na energie. Spoléhat nelze ani na zlepšení situace na ropném trhu, protože aktuálně schválené navýšení produkce nebude na obrat cen ropy zdaleka stačit.
Proto se růst cen v průmyslu udrží okolo šesti procent nejspíš až do konce letošního roku.

Dnešní číslo je dalším potvrzením inflačních tlaků, které při svém rozhodování bude brát v potaz i centrální banka. Jednoznačně nahrává zvýšení repo sazby už na srpnovém zasedání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…