Petr Hampl: Bohatství a válka

06.07.2022 7:37 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Bohatství a válka
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Zatímco v českých médiích ještě převládá vítězný ryk, v zemích na Západ od si už přiznávají, že nedokážou dlouhodobě snášet sankce. Že škodí Západu mnohem víc než Putinovu režimu. Sociologicky je zajímavé, proč si to někteří dokážou přiznat a rozbíhá se o tom diskuze, zatímco u jiných témat to tak není (migrace, zelený úděl, gender apod.).

Logické vysvětlení je, že někteří na válce vydělávají a jiní prodělávají. Těch, kdo vydělávají, je víc mezi bohatými, ale není to tak úplně jednoznačné. I mnozí příslušníci nejvyšších vrstev ztrácejí. Stojí tedy finanční zájem proti finančnímu zájmu a mocenský zájem proti mocenskému zájmu. Není nic jako jednotný stavovský zájem těch nahoře. Chaos. Podobně jako u covidu, který byl supervýhodný pro farmacii, ale zničující třeba pro letecký průmysl.

Proč se někdy společný stavovský zájem vytvoří a jinde ne? Obávám se, že jedním z klíčových faktorů je čas. Manažerská kultura je kreativní a každým dnem se stává, že někteří z těch, kdo na tom ještě včera prodělávali, najdou nějakou cestu, jak té situace využít. Přesně to se stalo se Zeleným údělem. Nejprve byla většina byznysu proti, ale postupně se učili na klimatickém šílenství bohatnout, až to začali jednomyslně podporovat. S válkou by tomu nebylo jinak, pokud by trvala dost dlouho.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla