Petr Hampl: Neatraktivní civilizace

17.10.2022 7:34 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Neatraktivní civilizace
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Síla civilizace spočívá v její asimilační síle, upozorňuje Ivo Budil ve své kapitole knihy Svrchovanost. Jsme tak silní, jak moc dokážeme vnutit příslušníkům jiných civilizací naše normy, hodnoty a způsob života.

A to je přesně ten důvod, proč Západ prohrává. Není to vůbec proto, že bychom těm druhým připadali povrchní a amorální. Naopak se zdá, že právě to je pro ně často atraktivní, jak ukazují třeba statistiky návštěv pornoserverů.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Byly časy, kdy jsme těm ostatním mohli nabídnout racionalitu, osobní svobodu a všeobecný blahobyt. Rezonovalo to. A rezonovalo to dokonce i v islámském světě. Neříkám, že v celých společnostech, ale vzdělané islámské vrstvy obdivovaly západní myšlení. Jenže tohle skončilo. Západ se změnil a už jim můžeme nabídnout jen dřinu a mizernou životní úroveň, protože americké korporace přece musí mít zisky.

Nemůžeme jim nabídnout racionalitu, protože to by pak nekupovali západní produkty. Nemůžeme jim nabídnout podnikání, protože to by konkurovali americkým firmám. Nemůžeme jim nabídnout svobodu, protože by se začali ptát, jestli je spolupráce s námi výhodná. Nejsme schopni z nich udělat mentální příslušníky Západu, protože Západ další lidi nepotřebuje. Západ potřebuje další otroky.

Nejsme tedy schopni nabídnout atraktivní civilizační vzor a nahrazujeme to vojenskou silou. Jenže jak se ukazuje na Ukrajině, ani té vojenské síly už nemáme dost.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…