Petr Hampl: O nezaměstnanosti

19.09.2023 15:13 | Glosa

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: O nezaměstnanosti
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Zase čtu o tom, že nezaměstnanost nemá být nulová, ale třeba dvouprocentní (nebo pětiprocentní nebo…), protože je údajně nějaké procento lidí, co stejně nejsou schopní pracovat.

Jak se to asi stalo, že někteří lidé nejsou schopní být zaměstnáni? Je to snad nějaké genetická kombinace? Nebo uhranutí čarodějnicí?

Ti lidé nejsou schopní pracovat, protože byli příliš dlouho bez práce. Jsou lidé, kteří dokážou být bez práce a věnovat se třeba umělecké tvorbě, ale v naprosté většině případů člověk přijde o návyky, degradují jeho schopnosti a nakonec už není ani schopný opravovat svůj dům nebo zajistit práci v domácnosti. Když necháte lidi rok bez práce, pro některé z nich to je doživotní. Když je necháte bez práce tři roky, doživotně to změní mnohem větší procento. A tak dále. Když se to stane v mládí, než člověk nastoupí do prvního zaměstnání, je to naprostá katastrofa.

Máme tedy nezaměstnanost. Ta některé lidi připraví o schopnosti. Tak nám experti poradí, abychom měli ještě větší nezaměstnanost. To připraví o schopnosti ještě víc lidí. A tak pořád dokola. Jak zjišťují v těch zemích, kde jsou na tom hůř než v České republice. S Fialovou vládou ale doháníme.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…