Petr Hampl: Viděla penis a je tím otřesena. Kariéru dnes nejlépe udělají oběti

21.09.2019 18:52

Dřív se lidé učili, jak se psychicky vyrovnat s nepříjemnými zážitky. U neomarxistů je to obráceně. Chtějí získat co největší traumata.

Petr Hampl: Viděla penis a je tím otřesena. Kariéru dnes nejlépe udělají oběti
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hampl

Politicky nekorektní příspěvky na facebooku jsou tak nebezpečné, že cenzoři, kteří je musí číst, mají vážné psychické problémy, trpí depresemi a nedaří se jim v partnerských vztazích. Čtenáře napadne, že musí jít o sarkastický vtípek. Ale nejde. Tuhle zprávu převzaly Parlamentní listy (k přečtení ZDE) z britského Guardianu, autoritativního zdroje pro západní radikální levici. Tam se vtípky nepřipouštějí.

Na princátka zbylo jenom kňučení

Když se ovšem nad vším člověk zamyslí, věci do sebe zapadají docela logicky. V politicky korektním prostředí současných intelektuálních elit jsou poměry nastaveny tak, že pokud je člověk obětí, radikálně se zvyšuje jeho kariérová šance. A protože všichni žijí jako princátka v bavlnce, zbývá jenom možnost subjektivně se cítit obětí. Novicové politické ultrakorektnosti jsou tedy vybíráni, trénováni a povzbuzováni k tomu, aby se cítili oběťmi.

Nedokážou už snést protichůdný názor

O generaci dříve se lidé učili, jak se psychicky vyrovnat s nejrůznějšími zážitky. U dnešních neomarxistů je to obráceně. Učí se, jak mít co největší traumata. Kdo není dost traumatizován, ten se nebude cítit obětí, nemůže podávat stížnosti a nikam to nedotáhne. Vše se týká i českého prostředí. Není to tak dlouho, co Česká televize propagovala aktivistku, jejíž veškerá kvalifikace spočívala v tom, že tato žena středního věku před mnoha lety viděla penis a dosud je tím psychicky otřesena. Dáma velmi dobře pochopila pravidla hry. Pokud jsou lidé vedeni k tomu, aby jejich psychická odolnost byla co nejnižší, pak je vlastně pochopitelné, že nedokážou snést setkání s protichůdným názorem nebo lidovou mluvou. Je to další ukázka sebevražedných mechanismů současné mocenské elity. Způsob, jakým udržuje svou moc a vybírá nové členy, je děsivě destruktivní. Na jedné straně tak elita ničí vlastní země, společnosti a celou civilizaci, na druhou stranu podrývá vlastní postavení jako sociální vrstvy, čímž ovšem přibližuje změnu poměrů.

I cenzor může prohlédnout

Jeden detail je na celé věci sympatický. Jak zmíněný článek v deníku The Guardian uvádí, z některých cenzorů se čtením nekorektních příspěvků stali xenofobové. Asi jich nebylo mnoho, ale vždy je pěkné vidět, že zdravý rozum nebyl vymýcen úplně.

(autor článku, Petr Hampl, je nezávislý sociolog a publicista)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…