Petr Hampl: Zpátky k národnímu státu

09.08.2021 7:37 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Zpátky k národnímu státu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Chce-li civilizace přežít, musí být zastaveny mechanismy, které vytvářejí nadnárodní elitu zcela odtrženou od občanů jednotlivých národů, ubožáckou a zbabělou zároveň. To znamená rozbít nadnárodní korporace a vrátit většinu ekonomických aktivit na národní a místní úroveň. Vrátit politickou moc na národní úroveň. Obnovit podporu národní kultury. Každá země potřebuje vlastní obranu a kontrolu vlastních hranic. Bez toho naše civilizace zanikne – stejně jako nyní mizí původní kultury a původní národy ve Velké Británii, Švédsku a jinde. Riziko, že budeme následovat osud amerických indiánů, je velmi vysoké.

Za prvé. Nemůžeme obnovit národní stát z dvacátých let ani národní stát z osmdesátých let. Hledáme nový moderní model národního státu. Konec konců, Izrael ani Maďarsko dnes nevypadají jako v 80. letech. Jsou to moderní země s moderními společnostmi.

Za druhé. Zdůrazňuji, že odpor vůči globálním strukturám neznamená odpor vůči vědě, technice, medicíně, pokroku atd. Jsem pro výrobu automobilů, ale raději bych jezdil autem z naší české fabriky v českém vlastnictví. Jsem pro očkování, ale raději bych vakcínu vyráběnou v České republice podnikem v místním vlastnictví (nebo aspoň v sousední zemi). Jsem pro využívání počítačových technologií, ale raději používám programy vyvinuté u nás než něco z ciziny. I proto s takovou tvrdošíjností trvám třeba na českém Zoneru místo amerického Gimpu. Jsem pro to, abychom využívali vědeckých objevů z celého světa, ale aby se rozvíjely v českých výzkumných ústavech.

První část českého překladu rozhovoru pro slovinský měsíčník Demokracija ZDE.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…