Petr Hartman: Bělobrádkova dopravní nehoda

11.03.2014 18:36

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek lehce zranil při dopravní nehodě člověka. Policie vyšetřuje míru zavinění předsedy KDU-ČSL. V tuto chvíli to vypadá, že šéf jedné z koaličních stran spáchal přestupek.

Petr Hartman: Bělobrádkova dopravní nehoda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Bělobrádek

V ústavě se v této souvislosti píše o tom, že za něj poslanec podléhá disciplinární pravomoci komory, jejímž je členem, pokud zákon nestanoví jinak. Příslušná právní úprava dává poslancům na výběr. Buďto nechat přezkoumat celou záležitost mandátovým a imunitním výborem, nebo postupovat v rámci běžného přestupkového řízení, tak jako každý občan, který se nemůže zaštiťovat imunitou. 

Dosavadní praxe ukazuje, že zákonodárci až na zanedbatelné výjimky volí druhou možnost. Mimo jiné si tím většinou zajistí, že se jejich případ neprobírá v médiích, a jsou tak ušetřeni veřejné ostudy. 

Pavel Bělobrádek publicitě neuniknul. Informaci o své nehodě sice nezveřejnil jako první, ale zároveň se odpovědnosti za ni nevyhýbal a na nic se nevymlouval. Což by měla být samozřejmost. Jak dokazují některé podobné případy z minulosti, nestavěli se takto přímočaře ke svým chybám zdaleka všichni politici. 

Například bývalý senátor a ministr zahraničí Jan Kavan poškodil svým vozidlem několik automobilů. Jevil známky opilosti. S odvoláním na imunitu odmítl dechovou zkoušku i odběr krve. Zápach alkoholu policistům zdůvodňoval tím, že se natíral francovkou. 

Bývalý poslanec za KDU-ČSL Pavel Plánička se rovněž po nehodě odmítl podrobit testu na alkohol s odvoláním na imunitu. Bývalý poslanec ODS David Šeich seděl opilý za volantem. Alespoň přístroj mu naměřil v dechu přes dvě promile. Opakovaný test s odkazem na imunitu odmítal. To jsou některé mediálně prezentované případy, kdy se politici nepostavili ke svým prohřeškům za volantem čelem a snažili se postihu za ně uniknout pomocí imunity. 

Pavel Bělobrádek nic takového nezkoušel. Alkohol před řízením nekonzumoval, o své nehodě informoval otevřeně. Proto na něj není vyvíjen tlak, aby z této nehody vyvodil politickou odpovědnost. Měla by pro něj skončit po uzavření vyšetřování policií odpovídajícím potrestáním. 

I když nutnost před kamerami a mikrofony vysvětlovat svoji chybu je pro politika možná citelnější postih než pokuta či odebrání řidičského oprávnění na několik měsíců. Nebýt Bělobrádek ve vysoké funkci, širší veřejnost by jeho dopravní přestupek vůbec nezajímal, a hlavně by se o něm ani nedozvěděla.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.