Petr Hartman: Další obvinění Davida Ratha

09.10.2013 16:48

David Rath čelí u soudu žalobě týkající se manipulací s veřejnými zakázkami a korupce. Hrozí mu trest odnětí svobody až ve výši dvanácti let. Na lavici obžalovaných s ním sedí další lidé.

Petr Hartman: Další obvinění Davida Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obžalovaný David Rath

Soudní proces by měl vyvrcholit verdiktem o vině a trestu až na začátku příštího roku. V momentu, kdy se tento výrok stane pravomocným, nemusí mít bývalý středočeský hejtman jistotu, že už má celou záležitost definitivně za sebou. V této souvislosti není důležité, zda se do té doby dostane z vazby, nebo bude na rozsudek čekat v zamřížované cele. Nejistotu do jeho hlavy by mohlo zanést nové obvinění.  

To padlo v těchto dnech a týká se zadávání dalších veřejných zakázek. Bylo sděleno opět triu David Rath, Petr Kott a Kateřina Pancová. Zároveň trestnímu stíhání čelí nejenom jednotlivci, ale i konkrétní firmy, ať už stavební, nebo ty specializující se na zadávání veřejných zakázek. V tuto chvíli to automaticky neznamená, že všichni obvinění budou obžalováni a stanou před soudem.  

Ještě před několika lety by bylo jen obtížně představitelné, že by trestnímu stíhání mohla čelit právnická osoba. Přesněji řečeno, platné zákony to v minulosti neumožňovaly. V současnosti už lze firmu trestně stíhat za závažné trestné činy včetně korupce. Právnickou osobu sice nelze posadit za mříže. Postihnout ji však lze velmi účinně. Například tím, že jí propadne majetek, nebude se smět účastnit veřejných soutěží a dokonce ji lze i rozpustit.  

Všechny zmiňované varianty musí brát v potaz i velká stavební firma Metrostav. Ta na obvinění reagovala poměrně stručně. Hodlá se bránit všemi dostupnými prostředky. Vzhledem k významu firmy a jejím kontaktům lze očekávat, že bude klást tuhý odpor a že orgány činné v trestním řízení musí mít své obvinění založeno na velmi pádných důkazech. Jinak pro ně tato kauza může skončit velkou blamáží.  

Zatažením Metrostavu do tohoto případu získává aféra kolem bývalého středočeského hejtmana nový rozměr. Byla-li by skutečně dobře zdokumentována, mohl by být rozkryt systém, jakým do případné manipulace s veřejnými zakázkami mohly být zapojeny velké a významné firmy. Metrostav se namátkou podílel na výstavbě pražského metra, tunelu Blanka, nebo silničního okruhu kolem Prahy. Tedy získal zakázky, které v médiích vyvolávaly pochybnosti o tom, zda náklady na ně odpovídají realitě, nebo jsou z různých důvodů předraženy.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…