Petr Hartman: Dva policejní prezidenti

04.12.2013 16:48

Na konci srpna loňského roku přestal být Petr Lessy policistou. Čelil totiž obvinění z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby. Což byl důvod k ukončení služebního poměru, a tím i k odchodu z funkce policejního prezidenta.

Petr Hartman: Dva policejní prezidenti
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

Soud první instance ho ve zkráceném řízení formou trestního příkazu uznal vinným a potrestal ho podmínkou. Lessy s tím nesouhlasil a podal proti verdiktu odpor. Došlo ke klasickému líčení a na jeho konci byl Lessy zproštěn obžaloby. Na základě odvolání státního zástupce se tímto případem zabýval pražský městský soud. Ten stíhání bývalého policejního prezidenta zastavil. Odůvodnil to tím, že bylo od počátku vedeno nezákonně, protože Lessyho údajný prohřešek už byl vyřešen v rámci kázeňského řízení.  

Proti tomuto verdiktu lze podat dovolání. Záleží na rozhodnutí nejvyššího státního zástupce. Ten se zatím konkrétně nevyjádřil. V případě, že se na dovolací soud obrátí, mohlo by dojít k tomu, že by rozhodnutí městského soudu zrušil. Vrátil by ho k novému projednání. Přitom právní názor dovolacího soudu by byl závazný.  

Stručně řečeno, v kauze Petra Lessyho by ještě teoreticky mohlo dojít k dalšímu zvratu. Momentálně má policie dva prezidenty, v budoucnu by nemusela mít ani jednoho. To v případě, že by Martin Červíček pod nátlakem ministra vnitra Martina Peciny rezignoval a Petr Lessy by kvůli staronovému obvinění opět přišel o policejní uniformu, a tím i o post policejního prezidenta. Zatím Červíček nátlaku odolává a dobrovolně rezignovat nehodlá. Proto bude mít Česká republika patrně řadu týdnů až měsíců dva policejní prezidenty, kteří se mohou libovolně střídat na dovolené. Nyní ji bude čerpat Petr Lessy.  

Zkrátka Martin Pecina postupuje v této záležitosti podobně netrpělivě, jako jeho předchůdce Jan Kubice. Ten se snažil Lessyho delší dobu pod nejrůznějšími záminkami zbavit. A když byl Lessy nucen ukončit služební poměr, hned do uvolněného křesla posadil nového člověka. Byť s rizikem, že soudní proces není u konce a může vyústit v Lessyho návrat. Přitom stačilo jeho nástupce výkonem této funkce pověřit a riziko dvojvládí by odpadlo.  

Ministr vnitra Pecina rovněž nepočkal na rozhodnutí nejvyššího státního zástupce a Lessyho do funkce hned vrátil. Přitom mohl tento spor přenechat k vyřešení svému nástupci. Pecina tím přispěl k unikátní situaci, kdy policii velí hned dva prezidenti. Což není dobrá zpráva pro policejní sbor. Ten potřebuje určitou stabilitu a rozkývané křeslo policejního prezidenta k ní nepřispívá.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …