Petr Hartman: Generál v záloze ministrem obrany

18.03.2013 21:00

„Vedlejšák“ premiéra Petra Nečase na ministerstvu obrany končí. Po třech měsících dostane resort řádné vedení. Pomyslného žezla se ujme bývalý náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Václava Klause a bývalý náčelník generálního štábu, armádní generál v záloze Vlastimil Picek.

Petr Hartman: Generál v záloze ministrem obrany
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vlastimil Picek

Z jeho dosavadní profesní éry je zřejmé, že o dění v armádě má dobrý přehled. A protože v posledních měsících působil ve funkci prvního náměstka ministra obrany, nemusí ztrácet čas seznamováním se s novým prostředím. U vojáků by se měl těšit větší autoritě člověk, který to v uniformě dotáhl až na generála, než věci neznalý civil. 

Od pádu komunismu však bylo snahou, aby ministerstvo obrany vedl člověk, který by nevycházel bezprostředně z vojenského prostředí. Důvodem byla snaha oddělit ministerstvo, jako určitou civilní servisní složku, od výkonné části, kterou představuje armáda řízená generálním štábem. Obě dvě části by měly spolupracovat, zároveň by se neměly úplně prolínat.

S nástupem Vlastimila Picka do pozice prvního náměstka byla tato hranice částečně narušena. S jeho usednutím do ministerského křesla bude oficiálně prolomena. Z výroků Karolíny Peake v médiích lze vyčíst, že její jmenování v prosinci loňského roku mělo sice formálně v čele resortu zachovat civilistu, ale de facto měl ministerstvo řídit právě první náměstek Picek. Po překotných změnách, kdy byl armádní generál v záloze novou ministryní odvolán, aby za pár dnů došlo naopak k vynucenému odchodu Peake z vedení resortu a k Pickovu návratu, takovýto model fungoval téměř tři měsíce. Oficiálně obranu řídil premiér, ve skutečnosti jí šéfoval první náměstek.

Ten nyní povýší do pozice ministra, byť ještě před několika dny s tím nesouhlasili koaliční partneři ODS. Strana TOP 09 nakonec odmítavé stanovisko změnila. Proč, to zatím dostatečně nevysvětlila. Přitom Picek čelil z úst Miroslava Kalouska tvrdé kritice za svůj málo pevný postoj k pořízení letadel CASA. Nejprve tvrdil, že se pro armádu nehodí, po intervencích tehdejšího náměstka ministra obrany Martina Bartáka svůj názor změnil.

Třeba Pickova schopnost přizpůsobit se v oblasti armádních zakázek požadavkům civilistů dostatečně vyvažuje jeho generálské hvězdy. Vždyť právě na snaze zatočit se zmanipulovanými zakázkami si vylámal zuby nevoják Alexander Vondra. Jak ukazují aféry typu obrněných transportérů, letadel CASA nebo nadzvukových stíhaček, představuje armádní rozpočet atraktivní prostředí pro korupci a manipulaci s veřejnými financemi. 

Komentář zazněl v pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase Plus. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …