Petr Hartman: Kdo půjde do předdůchodu?

25.02.2012 17:41

Věk pro odchod do důchodu se neustále prodlužuje. Politici tím řeší problémy se stárnutím populace a s nedostatkem financí na vyplácení penzí.

Petr Hartman: Kdo půjde do předdůchodu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Například ti, kteří se narodí v příštím roce, by podle příslušné novely měli do důchodu zamířit až v 73 letech. Pohrávat si s čísly na papíře a podle výsledků si modelovat nejrůznější varianty vývoje důchodového účtu, není těžké. Horší už je přenést teorii do reálného života. Praxe ukazuje, že nelze zaručit, že každý člověk bude v určitém věku natolik výkonný a zdravý, aby mohl pracovat. Zároveň současné zkušenosti lidí s hledáním práce od padesátky výše dokazují, že získat zaměstnání, nebo si ho udržet není vůbec jednoduché. V neposlední řadě lidé pracují v profesích, které jsou po fyzické nebo psychické stránce nesmírně náročné a až na výjimky v nich nelze působit ve vysokém věku.

Civilizovaná společnost by měla umožnit, aby v takto odůvodněných případech lidé mohli na odpočinek zamířit dříve, než po překonání zákonem dané hranice. V současné době existuje možnost tzv. předčasných důchodů. Problém je v tom, že pokud do něj člověk zamíří, musí se smířit s trvalým snížením penze. Proto toto řešení není zdaleka tak výhodné, jak se člověku v krizové situaci na první pohled může zdát. V dohledné době by mělo dojít ke změně, kterou představují tzv. předdůchody. Pokud půjde všechno hladce, měla by tato možnost začít existovat už od příštího roku.

Co by to konkrétně mělo znamenat? Mohli by do něj zamířit lidé už pět let před dovršením hranice pro odchod do důchodu. Zároveň by nemělo později dojít k nižšímu výměru penze, tak jak tomu je v současné době u předčasných důchodů. Stát by měl za lidi v tzv. předdůchodu hradit zdravotní pojištění. Na tripartitě bylo zároveň dohodnuto, že by tato možnost neměla být omezena pouze na určité profese. Pokud se blížíte důchodovému věku a začínáte o zmiňované možnosti uvažovat, potom je třeba upozornit na to, že tzv. předdůchody nebudou dostupné všem. Politici to sice příliš nezdůrazňují, ale budou se týkat pouze lidí, kteří mají naspořeno dostatek prostředků v tzv. penzijním připojištění. Pokud ho dotyčný jedinec nemá, potom o tzv. předdůchodu nemůže uvažovat. Ti „šťatnější“ se zase budou muset smířit s tím, že peníze, které si v připojištění naspořili, nepoužijí na zlepšení penze, ale už v tzv. předdůchodu.

Takže na první pohled lákavá možnost, až tak atraktivní není. Byť ji o něco zvyšují vyšší daňové úlevy a případně i příspěvky od zaměstnavatelů. Přitom peníze z penzijního připojištění si mohou lidé vybrat i v současné době, po dosažení 60 let. Zároveň jim na toto spoření už nyní přispívají zaměstnavatelé. Tzv. předdůchody tak mohou působit jako úsilí vlády alespoň kosmeticky zmírnit skutečnost, že se věk pro odchod do důchodu neustále posouvá. Navíc toto opatření může vypadat rozporuplně. Na jedné straně se politici snaží, aby důchod nebralo příliš mnoho lidí a proto zmiňovanou hranici posouvají. Zároveň si musí být vědomi toho, že pro člověka v pokročilém věku je obtížné sehnat práci. Takže hledají způsob jak tento rozpor alespoň formálně vyřešit. A právě tzv. předdůchody mohou být jednou z možností.

Ostatně představitelé odborů poukazují na to, že lidé blížící se důchodovému věku, kteří přišli o práci, jsou v České republice téměř nezaměstnatelní. Mimo jiné se tím v praxi názorně ukazuje, kde by mohla reálně ležet hranice pro odchod do důchodu. Tím se opět dostáváme k tomu, že lidé mohou do penze zamířit až v čím dál tím pokročilejším věku, i když to nemusí odpovídat stavu jejich organismu. Zároveň to zvyšuje problém nezaměstnanosti. Tzv. předdůchody jsou pokusem, jak negativní dopady těchto problémů zmírnit. Nemohou je však zdaleka vyřešit a jak už bylo řečeno, zároveň tím ubírají prostředky, které by lidé místo v tzv. předdůchodu mohli využít až v řádné penzi.

Možná by se politici měli spíše zaměřit na to, aby motivovali firmy nějakým způsobem k zaměstnávání starších lidí. Nebo, aby se rozšířila nabídka zkrácených pracovních poměrů, které mohou být pro osoby v pokročilejším věku zajímavější, než práce na plný úvazek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla