Petr Hartman: Klausova amnestie platí

05.03.2013 21:22

Možnost změnit zpětně rozhodnutí hlavy státu týkající se amnestie neexistuje. Vyplývá to z výroku Ústavního soudu, který se odmítl zabývat návrhem senátorů. Ti hodlali žalobou dosáhnout zrušení druhého článku amnestie. Ten umožňuje zastavení pravomocně neskončeného trestního stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.

Petr Hartman: Klausova amnestie platí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Na základě tohoto prezidentova rozhodnutí bylo podle informací Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana zastaveno vyšetřování celkem 327 případů. Týká se to například kauz Union banky, soudce Jiřího Berky, nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě, fondu Trend, nebo H-Systému. V některých případech není ještě toto rozhodnutí pravomocné. Znamená to, že se jím momentálně zabývají soudy vyšší instance.  

Naopak pro Ústavní soud je tento problém definitivně vyřešen. U většiny žen a mužů v talárech převládl názor, že nedisponují pravomocí přezkoumávat vyhlášení amnestie Václavem Klausem. Zároveň je třeba dodat, že hned tři soudci včetně Pavla Rychetského zastávají jiný názor. Miloslav Výborný má zase výhrady ke zdůvodnění verdiktu.  

Spor se rovněž vedl v odborných kruzích. Konkrétně o to, zda lze považovat rozhodnutí o amnestii za právní předpis a zda ho lze soudem přezkoumat. Výrok Ústavního soudu dává za pravdu těm, kteří tvrdili, že to možné není.  

Přesto by se mohli ústavní soudci Klausovou amnestií ještě zabývat. Tvoří totiž součást žaloby týkající se velezrady. Hlava státu má podle platné ústavy na udělení amnestie nárok a nemusí své rozhodnutí nikomu vysvětlovat. Platí to ale až po jejím vyhlášení. Tedy v momentu, kdy se pod jejím návrhem objeví podpis premiéra. Není pravda, že Petr Nečas neměl na vybranou a podpis pod amnestii musel připojit. Kdyby tomu tak bylo, potom by požadavek jeho spolupodpisu byl zbytečný.  

Takže spornou amnestii nelze korigovat zpětně, naopak před jejím vyhlášením to učinit lze. Proto by ji měl obhajovat nejenom Václav Klaus, ale také Petr Nečas. Například v Brně před Ústavním soudem v rámci jednání o velezradě.

Publikováno se souhlasem vydavatele.
Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.