Petr Hartman: Koalice neprosadila státní dluhopisy

24.01.2015 11:20

Vláda neprosadila ve sněmovně zákon týkající se vydání státních dluhopisů. Přispěli k tomu někteří koaliční poslanci, kteří se hlasování zdrželi. Pokud by člověk vycházel pouze z těchto informací, mohl by si myslet, že se vládní většina ve sněmovně začíná rozpadat.

Petr Hartman: Koalice neprosadila státní dluhopisy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

Realita je méně dramatická. O vládní nezdar se postarala místopředsedkyně dolní parlamentní komory Jaroslava Jermanová z hnutí ANO. Za více než rok působení ve vedení sněmovny si nedokázala osvojit principy, které by měla dodržovat, aby úspěšně zvládla řízení schůze.

V jejím průběhu se poslanci nepřetržitě nezdržují v jednacím sále a nesledují soustředěně, co se zrovna děje. Není to výjimečný styl práce tuzemských zákonodárců, podobně se chovají i jejich kolegové v jiných evropských parlamentech.

V klíčových momentech se do svých lavic vrací. Týká se to především hlasování. Na to je ve sněmovně většinou upozorňuje zvukové znamení. Před rozhodováním o vydání dalších státních dluhopisů ho Jaroslava Jermanová nepoužila. V praxi se to projevilo tím, že se ho někteří koaliční poslanci nezúčastnili.

Vzhledem k tomu, že byli k hlasování přihlášeni a nezvedli ruku ani pro, ani proti, byli automaticky zařazeni do seznamu, že se zdrželi. Neznamená to, že by nechtěli podpořit vládu, pouze propásli moment, kdy to mohli učinit.

Jaroslava Jermanová tomu mohla zabránit i bez zvukového znamení. Obvyklou praxí totiž bývá, že před hlasováním dojde k odhlášení všech poslanců ze systému a k opětovnému přihlášení.

Ti, kteří nebyli v ten moment v sále, by se tohoto hlasování neúčastnili. Snížil by se tím počet hlasů nutných ke schválení zákona o dluhopisech a sněmovna by ho bez problémů prosadila.

Vzhledem k tomu, že Andrej Babiš neustále zdůrazňuje, že jeho hnutí dodává do funkcí pouze skutečné odborníky, nemůže otevřeně přiznat, že se Jaroslava Jermanová na post místopředsedkyně sněmovny příliš nehodí. Proto domlouval předsedovi poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi, aby si příště lépe ohlídal kolegy a zajistil jejich účast při důležitém hlasování.

Podobně by se měli zachovat i šéfové poslaneckých klubů lidovců a sociálních demokratů, protože si nyní ověřili, že se nemohou spoléhat na koaliční kolegyni při řízení schůze. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla