Petr Hartman: Kobra zasahuje

16.08.2014 12:40

650 milionů korun, tolik má ušetřit státu speciální tým zaměřený na boj proti velkým daňovým únikům, který se nazývá Kobra. Odhalil firmu, která nakupovala pohonné hmoty a za podezřele nízkou cenu je dál prodávala.

Petr Hartman: Kobra zasahuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Tímto způsobem většinou může fungovat jen za podmínky, že z těchto transakcí neodvádí předepsané daně. 

Většinou se jedná o subjekty, které mají ve svém čele tzv. bílé koně, nebo jejich majitelé zmizí někde v zahraničí. Dodatečně vyměřené daně potom stát nemůže získat zpět. Také kvůli tomu, že takovéto firmy jsou většinou prázdné schránky a nemají prakticky žádný majetek. Stát sice může daňový nedoplatek vyměřit, ale nemá šanci, že bude ve skutečnosti zaplacen. 

V tomto případě se podařilo zajistit několik set tisíc litrů pohonných hmot, takže de facto nevymahatelná škoda by státu vzniknout neměla. Otázkou, na kterou nemůžeme dostat odpověď, zůstává, zda by k odhalení došlo bez fungování týmu Kobra. 

Tento způsob daňových úniků totiž není novinkou. Policie, celní i daňové orgány se mu už dávno intenzivně věnují. Nelze proto vyloučit, že takto zmapovaný případ posloužil jako vhodná příležitost k tomu, aby politici mohli názorně ukázat, že vytvoření speciálního týmu má smysl. 

Na informace o zabránění škodě ve výši stovek milionů korun bude veřejnost reagovat pozitivně. Zároveň toto číslo může vládě pomoci k podpoře její strategie, že bilanci státního rozpočtu lze vylepšit lepším výběrem daní. K němu patří také boj proti nejrůznějším způsobům daňových úniků. Pro politiky je jednodušší zaměřit se více na represi než na prevenci. 

K prevenci by v této oblasti mělo patřit maximální zprůhlednění daňového systému. Což by mimo jiné znamenalo zrušení desítek výjimek. Pokud se politici o jejich odstranění pokusili, velmi rychle narazili na odpor různých zájmových skupin a většinou svoji snahu nedotáhli do úspěšného konce. Proto je pro ně pohodlnější zaměřit se na represi. 

Její výsledky má mimo jiné zlepšit vytvoření speciálního týmu Kobra. Má-li mít jeho existence smysl, potřebují politici jeho výsledky prezentovat na veřejnosti. Vzhledem k tomu, že Kobra funguje krátkou dobu, je předčasné tvrdit, že právě ona výrazně přispěje k omezení daňových úniků v zemi. 

Ty se podle odhadů pohybují v řádech miliard korun. Největší podíl na nich mají velké organizované skupiny. Podle dostupných informací se nezdá, že by nejnovější odhalení daňového podvodu jejich strukturu citelně zasáhlo.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty