Petr Hartman: Končí druhý důchodový pilíř

29.04.2015 20:49

Destrukce je snazší než konstrukce. Názorně se to ukazuje v přístupu vládní koalice k důchodovému systému.

Petr Hartman: Končí druhý důchodový pilíř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dúchodce na lavičce

Sociální demokraté našli dostatečnou podporu pro splnění předvolebního slibu a postupnými kroky končí existenci tzv. druhého penzijního pilíře.

Ten vznikl za Nečasovy vlády a měl v budoucnosti pomoci řešit problémy se stárnoucí populací a jejím důchodovým zabezpečením. Mělo spočívat ve spoření na individuálních účtech, kam lidé mohli nasměrovat část odvodů, které hradí na sociální pojištění.

Takto uložené peníze se jim měly v horizontu let zhodnocovat a v důchodovém věku jim tyto finance měly zlepšovat jejich příjmy. Tato možnost byla označována jako druhý pilíř důchodového systému.

K tomu, aby fungoval, potřeboval stabilitu a hojnou účast. Druhá podmínka se stala těžko splnitelnou v momentu, kdy lídr tehdejších opozičních sociálních demokratů Bohuslav Sobotka slíbil, že po vyhraných volbách tento systém zruší.

Také z tohoto důvodu do něj nevstupovalo příliš lidí. Nyní sněmovna rozhodla o tom, že už se do něj nikdo zapojit nebude moci. Tím de facto končí Nečasova důchodová reforma.

Lidem, kteří jsou už v důchodu, nebo do něj v řádu několika málo let zamíří, to může být lhostejné.

Pro ně je zajímavé to, jakým způsobem funguje průběžný systém, jak se vyvíjí poměr penze ke mzdě a jaké jsou podmínky pro valorizaci. To všechno zásadně ovlivňuje výši penze, kterou pobírají, nebo budou dostávat.

Mladší lidé se mohli názorně přesvědčit o tom, že nemohou brát příliš vážně rozhodnutí politiků, protože se mohou relativně rychle měnit.

Jsou-li tudíž zodpovědní a mají možnost, snaží se spořit a investovat takovým způsobem, aby si na stará kolena zachovali alespoň trochu vyšší životní standard, než jim nabídne pouze státem zaručený důchod.

Chtěli-li by počkat na reformu penzijního systému, nemuseli by se jí dožít.

Konec tzv. druhého penzijního pilíře totiž není doprovázen rozhodnutím, jakým způsobem by měl důchodový systém vypadat, aby nebyl téměř 100procentně závislý na financování ze státního rozpočtu.

Na tom se politici nejsou schopni shodnout ani v rámci koalice, natož napříč politickým spektrem s perspektivou, aby tato dohoda desítky let vydržela. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…