Petr Hartman: MUS a odškodné České republice

29.11.2013 20:20

Přes 700 milionů švýcarských franků by podle výroku soudu měli zaplatit bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti. Právě tímto způsobem by měli uhradit škodu, kterou způsobili státu. Soudce však v této souvislosti nemá na mysli Českou republiku, ale Švýcarsko.

Petr Hartman: MUS a odškodné České republice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

Podle něj lze u prvně jmenované země jen obtížně odhadnout výši škody a její vyčíslení by si vyžádalo nepřiměřené úsilí. Svým způsobem nejde o výrok překvapivý. Naopak dokresluje pasivní přístup České republiky k podivné privatizaci Mostecké uhelné společnosti. Podle zatím nepravomocného švýcarského rozsudku z října letošního roku vyhodnotil soud počínání bývalých manažerů jako podvod a praní špinavých peněz.  

Dopustili se ho tím, že ze společnosti postupně vyvedli peníze a ty použili k její privatizaci. Došlo k tomu pomocí celé řady transakcí přes nejrůznější účty a firmy. Za to byli potrestáni odnětím svobody a peněžitými tresty. Nebýt aktivity švýcarské policie a prokuratury, nebyl by celý případ rozkryt a dotažen k výroku soudu.  

Vyšetřování v České republice vyznívalo do ztracena a rovněž přístup Česka k opakovaným žádostem Švýcarů o právní pomoc byl poněkud vlažný. Totéž se dá tvrdit i o postoji České republiky k možnosti připojit se k trestnímu řízení jako poškozená strana s nárokem na náhradu škody. Byť tuto příležitost měla už od roku 2006, neučinila to v řádném termínu, byť k tomu byla opakovaně vyzývána.  

Není proto divu, že nejnovější výrok soudu žádné odškodné České republice nepřiřknul. Ta se ho bude muset domáhat v samostatném procesu v rámci civilního řízení. Naopak je velmi pravděpodobné, že stíhání bývalých manažerů bude v těchto trestných činech zastaveno. Za stejné provinění nemůže být totiž nikdo víckrát potrestán. To neznamená, že by vyšetřování mělo v tuzemsku definitivně skončit.  

Ve hře jsou ještě lidé, ke kterým se dostaly miliony dolarů. Podle dosavadního průběhu vyšetřování se mělo jednat o úplatky, které směřovaly k lidem z okolí Stanislava Grosse. Česká policie tak může převzít důkazy, které shromáždili jejich švýcarští kolegové a může dotáhnout případ do konce i po této linii.  

V neposlední řadě by se vyšetřovatelé mohli zaměřit i na privatizaci jiných státních podniků. Konkrétně těch, u kterých k převodu ze státních do soukromých rukou měly být využity rovněž peníze vyvedené z tehdy státních podniků. V případě Mostecké uhelné společnosti byl takovýto postup shledán v rozporu se zákony.  

Bude-li civilní trestní řízení úspěšné, mohly by do státní pokladny nakonec dorazit dvě až tři miliardy korun. Je to přibližně stejně vysoká částka, jakou by stát v rámci vyrovnání měl ročně vyplácet církvím. Přitom v případě Mostecké uhelné společnosti nikoho vidina ztracených státních peněz příliš neznepokojuje, v případě církví naopak vyvolává bouřlivé reakce.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…