Petr Hartman: Ministr Stropnický prosadil šéfem Vojenské policie Kříže

08.05.2015 18:33

Ministr obrany Martin Stropnický vyhrál válku, kterou vedl s generálním štábem. Neřinčely při ní zbraně. Bitva spíše připomínala šachovou partii, kdy je potřeba obětovat figuru, aby o několik tahů později bylo dosaženo vítězství.

Petr Hartman: Ministr Stropnický prosadil šéfem Vojenské policie Kříže
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Tím bude jmenování Pavla Kříže náčelníkem Vojenské policie. Proti tomuto kroku protestoval náčelník generálního štábu Petr Pavel. 

Negativní postoj zdůvodňoval Křížovou nezkušeností, nebo relativně nízkou hodností. Proto ministr obrany stáhl na začátku roku projednávání obsazení postu šéfa Vojenské policie ze sněmovny.

Vrátil ho do ní až v momentu, kdy se Petr Pavel přesouvá do čela vojenského výboru NATO a už není náčelníkem generálního štábu. Ten tím přišel o člověka, který se ohradil proti postupu ministra a mohl případně zaštiťovat opozici, která by na Martina Stropnického vyvíjela tlak kvůli zmiňovanému jmenování.

O tom, že by nemusel být úplně neúčinný, svědčí stažení tohoto bodu z programu branného výboru dolní parlamentní komory. Ministr obrany to v lednu zdůvodňoval mediální bouřkou, která se kolem toho rozvířila.

Na začátku května už podle všeho nehrozí, proto se osobou Pavla Kříže mohli poslanci ze zmiňovaného výboru zabývat. Ani s odstupem několika měsíců se nezměnily argumenty, které padaly proti Křížovu jmenování.

To však bylo vše, co zákonodárci mohli v této souvislosti učinit. Ministr obrany nepotřebuje jejich souhlas. Příslušné předpisy totiž jmenování náčelníka Vojenské policie podmiňují tím, že ho daný výbor musí projednat. I kdyby většina byla proti, na rozhodnutí ministra to nemusí mít žádný vliv.

Martin Stropnický tak prosadil svou. Vzhledem k tomu, že mu je šéf Vojenské policie přímo podřízen, je logické, aby kandidát splňoval více představy ministra než lidí z generálního štábu.

Posláním Vojenské policie je mimo jiné odhalování trestných činů, proto by měla mít ve svém čele člověka, který si od armádních špiček udržuje určitý odstup.

Na Pavlovi Křížovi záleží, zda to bude jediné plus, které bude moci ve své nové funkci vykázat. Příležitostí jak dokázat, že se osvědčil, bude mít dost. Skandály, které se týkají podivného armádního hospodaření, je přímo nabízejí. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…