Petr Hartman: Na předčasné volby to nevypadá

20.06.2013 7:27

Prezident je zde od toho, aby urychleně jmenoval nového předsedu vlády. Takto se na dnešní tiskové konferenci vyjádřil Miloš Zeman. Z jeho slov mimo jiné vyplývá, že nemá zájem na tom, aby vláda v demisi zůstala u moci dlouho.

Petr Hartman: Na předčasné volby to nevypadá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Jeho výrok však zároveň neznamená, že by tím hlava státu jasně dala najevo, že je proti předčasným volbám. Bez ohledu na to, zda se najde 120 poslanců, kteří by zkrátili funkční období sněmovny, se očekává, že prezident jmenuje nového premiéra. Otevřené zůstává to, zda tak učiní na základě dohody představitelů dosavadní koalice, nebo půjde o „úředníka“, který povede přechodný kabinet do ustavení nové vlády, ať už po řádných nebo předčasných volbách.  
 
K definitivnímu rozhodnutí by měla hlava státu dospět po jednání s reprezentací jednotlivých stran. V tuto chvíli se zdá, že by mohl být více nakloněn tomu řešení současné vládní krize, které je založeno na dohodě ODS, TOP 09, LIDEM a některých nezařazených poslanců. Pochopitelně velmi záleží na tom, koho koaliční partneři ze svého středu vyberou a nabídnou Miloši Zemanovi jako nového premiéra.  
 
Prezident jim na tiskové konferenci svým způsobem vzkázal, že není robotem, který by jen převzal jejich návrh a dotyčného automaticky jmenoval předsedou vlády. Zároveň by si neměl klást podmínku předložení minimálně sto jednoho podpisu, který by měl dokázat, že nově zformovaná vláda získá důvěru ve sněmovně. Tento požadavek se neopírá o ústavu a de facto odporuje jejímu duchu. Prezident sice určuje premiéra. Na něm však výhradně záleží, jaký kabinet sestaví a zda v dolní parlamentní komoře získá pro svůj projekt potřebnou většinu. V minulosti se sice podobné požadavky snažili klást jak Václav Havel, tak i Václav Klaus, ale neměla by se z toho stát ústavní zvyklost.  
 
To neznamená, že by hlava státu neměla pečlivě zvažovat, komu svěří sestavení kabinetu. Počínal-li by si Miloš Zeman zbrkle, musel by svůj pokus zopakovat. Po druhém sáhnutí vedle, by možnost ovlivnit výběr nového premiéra přešla na předsedkyni Poslanecké sněmovny. Tím by se zároveň země rychle přiblížila k možnosti rozpuštění dolní parlamentní komory a k vypsání předčasných voleb.  
 
To si podle výroků na tiskové konferenci Miloš Zeman příliš nepřeje. Stejný postoj momentálně zastávají představitelé TOP 09. Potvrdilo to jejich jednání se sociální demokracií. Možnost rozpuštění sněmovny rozhodnutím 120 poslanců sice připustili, ale až v momentu, kdy by ztroskotala snaha o sestavení nové vlády na původním koaličním půdorysu.  
 
Při rozložení sil v dolní parlamentní komoře je bez hlasů TOP 09 momentálně nemožné dospět k tomu, aby se sněmovna sama rozpustila. Také kvůli tomu to v tuto chvíli na konání předčasných voleb spíše nevypadá. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

15:49 Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

Když se dívám na intelektuální výkony pravicových žurnalistů v maintreamových médiích, které se týka…