Petr Hartman: Nečasova odpovědnost za amnestii

15.03.2013 21:20

Ústavní soud se odmítl zabývat návrhem senátorů, kteří se u něj domáhali zrušení druhého článku amnestie vyhlášené Václavem Klausem. Ženy a muži v talárech přesto budou amnestii ještě řešit jako součást žaloby na dnes už bývalého prezidenta týkající se velezrady.

Petr Hartman: Nečasova odpovědnost za amnestii
Foto: Petr Kupka
Popisek: Premiér Petr Nečas

Před Ústavním soudem by mohl vypovídat i premiér Petr Nečas. Jako představitel vlády je totiž za konkrétní podobu amnestie spoluodpovědný. Bez jeho podpisu by vyhlášena být nemohla. Nečasovu roli v této záležitosti by měl zkoumat i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Alespoň ho o to požádali předseda Senátu Milan Štěch a předseda ústavně-právního výboru horní parlamentní komory Miroslav Antl.

Měl by zhodnotit, zda premiér nespáchal trestný čin. Konkrétně kvůli způsobu, jakým podpis pod vyhlášení amnestie připojil. Petr Nečas totiž veřejně prohlásil, že tak učinil bez předchozího projednání na vládě. Dokazují to i výroky většiny ministrů, kteří přiznali, že o premiérově aktivitě neměli ani tušení. Zároveň nelze dohledat dokument, který by potvrdil způsob komunikace mezi Úřadem vlády a Kanceláří prezidenta republiky. Takže se lze dohadovat o tom, kdy a kde premiér rozhodnutí o vyhlášení amnestie podepsal.

Rozpaky umocňuje vedle její neobvyklé formy i její obsah. Umožnil totiž zastavit trestní stíhání také u případů, které se týkají závažné hospodářské kriminality typu fondu Trend, H-Systému, nebo Union banky. Nebýt druhého článku, amnestie by rozruch nevyvolala a nikdo by se rolí premiéra v ní nezabýval.

Přesto by Petr Nečas nemusel čelit trestnímu stíhání. Podle ústavy sice vláda rozhoduje ve sboru a k přijetí usnesení je potřeba souhlas nadpoloviční většiny ministrů. Zároveň však premiér může vystupovat jejím jménem. A protože ministři proti Nečasově postupu nijak vehementně neprotestovali a ani nepožadovali od premiéra vysvětlení, svým způsobem jeho počínání dodatečně schválili.

Premiér by tak spíš měl nést odpovědnost politickou než trestní. Zda tomu tak skutečně bude, to záleží na postoji nejvyššího státního zástupce. Ten se ocitne v poněkud paradoxní pozici. Bude rozhodovat o případném pochybení předsedy vlády, která ho může na návrh ministra spravedlnosti kdykoli odvolat. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.
Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…