Petr Hartman: Nešikovné primátorce hrozí odvolání

01.04.2015 19:46

Opozice na pražském magistrátu chce odvolat nešikovnou primátorku. Kdyby byla zručnější, poslala by jeden e-mail správné osobě a měla by klid. Za svoji nešikovnost nyní platí tím, že bude čelit pokusu o sesazení.

Petr Hartman: Nešikovné primátorce hrozí odvolání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová

Podrží-li ji koaliční zastupitelé, v čele hlavního města zůstane. Záleží to na tom, jak bude šikovná při vysvětlování zmiňovaného e-mailu, který se neměl dostat do nepovolaných rukou.

Z jeho obsahu totiž vyplývalo, jakým způsobem se rodil výběr právního zástupce ve sporu o nájemné, které platí hlavní město za Škodův palác.

Z korespondence vyplývá, že do tohoto procesu svým názorem zasahovala protistrana. Zjednodušeně řečeno se podílela na volbě advokátů, kteří měli vystupovat proti ní. Adriana Krnáčová s takovýmito konzultacemi radní a zastupitele neseznámila.

Nebýt její nešikovnosti, mohli i nadále setrvat v nevědomí a mít pocit, že veřejná soutěž byla naprosto standardní a výběr nejlepší možný. Takto kvůli nejasnostem bude smlouva s vítězem této soutěže zrušena. Přesto primátorka trvá na tom, že vše proběhlo bez chyb.

Přesvědčí-li o tom většinu zastupitelů, bude moci i nadále řešit problém Škodova paláce. Na základě analýz vypracovaných v době vládnutí Tomáše Hudečka je nájemné zhruba dvakrát vyšší, než je pro tuto oblast obvyklé. V neposlední řadě primátor Pavel Bém a jeho lidé si nepočínali jako prozíraví hospodáři.

Místo, aby budovu za 850 milionů korun tehdy koupili, zvolili její dlouhodobý pronájem. Ten by měl vyjít za dvacet let na téměř pět miliard korun. Zároveň se nenaplnily jejich propočty, že hlavní město ušetří tím, že bude jiné budovy, které úředníci přesídlením do Škodova paláce vyklidili, výhodně pronajímat, nebo je prodá.

Není divu, že se současné vedení Prahy snaží alespoň nájem za palác snížit. Způsob zvolený Adrianou Krnáčovou k tomuto cíli příliš nesměřoval. Není divu, že ji naopak velmi pravděpodobně dovede na policejní služebnu, kde bude svoji iniciativu vysvětlovat.

Za svoji „nešikovnost“ si totiž vysloužila trestní oznámení, které na ni představitelé pražské opozice chtějí podat. Tím by mohla navázat na své předchůdce, kteří rovněž museli na policii obhajovat svoje kroky v případech podivných projektů, které byly založeny v době vládnutí Pavla Béma. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …