Petr Hartman: Novák a Janoušek

03.04.2013 13:08

V létě 2003 požádala policie horní parlamentní komoru, aby vydala k trestnímu stíhání senátora za ODS Alexandra Nováka. V prosinci 2010 byl nepravomocně odsouzen za přijetí úplatku k dvouleté podmínce a k pokutě.

Petr Hartman: Novák a Janoušek
Foto: repro ČT
Popisek: Bývalý senátor ODS Alexandr Novák

V létě 2012 byl jeho trest definitivně potvrzen a zároveň zpřísněn. Za mřížemi by měl strávit čtyři roky a zaplatit pět milionů korun. Vysloužil si to tím, že jako starosta Chomutova přijal úplatek za obchod s akciemi, které patřily městu. V celém případu bylo několik zajímavých momentů. Jedním z nich je vyměřená výše pokuty. Je zhruba osmkrát nižší, než kolik měl činit úplatek. Když se to zkombinovalo s původně podmíněným trestem odnětí svobody, vyvolával verdikt okresního soudu v Chomutově rozpaky.

Hlavně kvůli tomu, že Alexandr Novák patřil k vlivným zákulisním hráčům, kteří byli spjati s občanskými demokraty. Běžně bývají označováni za kmotry. Kolem nich se objevovaly podezřelé obchody i jiné aktivity, které většinou procházely bez povšimnutí orgánů činných v trestním řízení. Veřejnost to přičítala politickému krytí, což mimo jiné přispělo k propadu důvěry lidí v politiku a ve fungování demokratického systému v zemi.

A protože zmiňovaní kmotři byli spojováni hlavně s ODS, není divu, že její preference se momentálně pohybují pod desetiprocentní hranicí. Byť některé kontroverzní postavy už alespoň formálně přetrhaly s občanskými demokraty vazby. Jedná se například o vlivného ústeckého podnikatele Patrika Oulického, nebo také o Alexandra Nováka.

Ten uposlechl výzvy premiéra Petra Nečase a po pravomocném rozsudku z ODS vystoupil. Zároveň se snažil vyhnout vězení. Což se mu dařilo zhruba rok.

Nyní byl zadržen policií a putoval za mříže. Stejným směrem by mohl zamířit i další kmotr. Ve stejný den, kdy byl zatčen Alexandr Novák, navrhla policie obžalovat Romana Janouška z pokusu o vraždu. Měl se ho dopustit tím, že po automobilové nehodě srazil ženu, která s ním incident hodlala řešit. Z místa činu ujel.

V médiích publikované odposlechy hovorů například s bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem například ukazují, jakým způsobem zasahoval do dění na pražském magistrátu. Veřejným tajemství byly i jeho kontakty směrem ke státnímu zastupitelství, případně do řad policie. To, že případ Romana Janouška zatím nevyzněl do ztracena a že před spravedlností nakonec neunikl ani Alexandr Novák může signalizovat dvě věci. Buďto už nyní patří do kategorie tzv. malých ryb, nebo státní zastupitelství, policie a soudy lépe odolávají nejrůznějším zákulisním tlakům, včetně politických. 

Komentář zazněl v pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase Plus. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…