Petr Hartman: O co jde v rozruchu kolem polských potravin?

10.12.2014 10:12

Nízká cena potravin rozhoduje. Tímto heslem se řídí nemalá část kupujících. Jejich přání vycházejí vstříc obchodníci.

Petr Hartman: O co jde v rozruchu kolem polských potravin?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

V praxi se to projevuje tím, že v uzeninách je místo masa spíše mouka, nebo rozemleté chrupavky. V mléčných výrobcích je minimum mléka a podobně. Není to ani dobré, ani výživné, ale je to levné.

Pochopitelně řada lidí musí počítat každou korunu. Přesto někdy méně bývá více. Kvalitnější potraviny lépe zasytí a jsou zdraví prospěšnější. V konečném důsledku mohou být nakonec výhodnější, než ty na první pohled levnější.

Přesvědčit o tom část populace je však nemožné. Proto i nadále bude rozhodovat cena na úkor kvality.

Tomuto trendu se přizpůsobují nejenom prodejní řetězce, ale pochopitelně také ti, kteří jim dodávají zboží.

Do těchto souvislostí je potřeba zasadit nejnovější polemiku o kvalitě potravin putujících do České republiky z Polska a o jejich údajně diskriminačních kontrolách.

To, že se objevují skandály týkající se takovýchto dovozů, je přirozené. Nízká cena se dosahuje pomocí nejrůznějších triků. Stačí připomenout aféru kolem technické soli, kterou firmy v Polsku prodávaly například tamním výrobcům uzenin a vydávaly ji za jedlou.

Podobné skandály podrývají důvěru a přímo vybízejí k důkladnějším kontrolám. Zároveň to nic významného nevypovídá o kvalitě polských potravin. Ta je poměrně vysoká, čemuž odpovídá i cena, která se liší od ceny problematických produktů.

Paušálně odsuzovat výrobky na základě afér je podobné jako dávat rovnítko mezi metanolovou aféru a kvalitu slivovice či jiných známých lihovin tradičně produkovaných v České republice.

V této absurdní logice uvažuje polský ministr zemědělství, když tvrdí, že nikdo z Čechů neumřel na otravu polským jídlem, zatímco několik Poláků zemřelo po vypití českého alkoholu.

Ve sporu kolem údajně přísnějších kontrol nejde ani tak o kvalitu, jako spíše o konkurenci. Pro určité potraviny se kvůli embargu uzavřel ruský trh. Producenti se je snaží uplatnit jinde.

Proto mohl existovat zvýšený zájem dovést do Česka určité zboží, které by konkurovalo tuzemskému a mohlo ohrozit místní zemědělce.

Jednou z účinných metod, jak tomu zabránit, je plošně uplatňovat přísná hygienická pravidla. Takto postupovalo Rusko například při podezření na export zboží ze zemí EU přes Bělorusko, když jeho dovoz přímo ze Západu Moskva v reakci na embargo zakázala.

V nejnovější potravinové válce mezi Polskem a Českem nemusí jít ani tak o kvalitu, jako spíše o obranu tuzemské produkce. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

18:08 Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

„The Live and Times of Judge Roy Bean“ (USA 1972) anebo „The Postman“ (USA 1997) a podobně. Tam to c…