Petr Hartman: ODS a heslo „Volím pravici“

12.09.2013 7:29

Pokud člověk uvidí billboard s nápisem „Volím pravici“, může si položit otázku, jakou. Občanští demokraté se v dalších týdnech patrně veřejnosti pokusí sdělit, že pochybnosti jsou zbytečné. Více než dvaadvacet let je jí podle nich právě ODS.

Petr Hartman: ODS a heslo „Volím pravici“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Ve volbách v roce 2006 podpořilo tuto pravici zhruba 35 procent občanů. V roce 2010 odevzdalo hlas občanským demokratům jen 20 procent voličů. Pro pravici v zemi to však nebyl debakl. Naopak dokázala nepatrně vylepšit svoji pozici. Volilo ji téměř 37 procent lidí. Zdánlivě nelogický rozpor má jednoduché vysvětlení. ODS vyrostl v pravé části politického spektra zdatný soupeř. Je jím TOP 09, která získala necelých 17 procent. Znamená to, že volit pravici automaticky neznamená podporovat občanské demokraty.  

Ti sice nechtějí vést konfrontační kampaň v pravé části spektra, přesto se vůči svému konkurentovi budou muset jednoznačně vymezovat. Po téměř osmi letech pravicové vlády nelze očekávat, že by oba dva zmiňované subjekty mimořádně úspěšně lovily mezi středovými, či dokonce levicovými voliči. Zároveň výsledky sněmovních voleb od roku 1996 ukazují, že pravici opakovaně volí kolem 35 procent lidí.  

Průzkumy volebních preferencí renomovaných institucí momentálně ukazují součet podpory pro ODS a TOP 09 v intervalu mezi dvaceti až pětadvaceti procenty. Minimálně deset procent podporovatelů pravice tak v těchto součtech chybí. Možná, že někteří z nich k volbám nepřijdou. Možná, že část se přikloní k nějakému jinému subjektu. Pravděpodobnější je však, že většina z nich čeká na to, zda je pravicové subjekty přesvědčí, aby k volbám nakonec přišli a podpořili buď ODS, nebo TOP 09.  

Jejich rozhodování může výrazným způsobem ovlivnit skutečnost, že v zemi momentálně má levice většinu v Senátu, dominuje v krajích s výjimkou Prahy, na Hradě sedí de facto levicový prezident, a byť je vláda bez důvěry vydávána za tzv. úřednickou, většina jejich členů je přiřazována spíše k levicové části spektra.  

Bude-li se však pravice spoléhat pouze na takovouto mobilizaci, jen těžko může uspět. Za léta působení u moci totiž ztratila důvěru, že je schopna prosazovat a obhajovat zájmy pravicových voličů. K nim například patří jasná a předvídatelná pravidla, jejich dodržování a vynucování. Do tohoto pojetí příliš nezapadají desítky změn daňových zákonů, nárůst byrokracie, „nešetrné“ zacházení s veřejnými financemi například při zadávání státních zakázek, tzv. trafiky pro vysloužilé politiky a podobně.  

Na billboardech mohou být sice napsána nejrůznější hesla, program může mladým lidem slibovat pomoc při pořizování bydlení, nebo při hledání zaměstnání, neuvěří-li však občané tomu, že se to ODS alespoň pokusí prosazovat a že má na svých kandidátkách dostatek důvěryhodných a kvalitních lidí, pak k heslu „Volím pravici“, budou moci jeho autoři po volbách na základě jich výsledku přidat před první slovo písmena „ne“.
 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.