Petr Hartman: Premiér dal před interpelacemi přednost předvolební kampani

25.09.2014 21:58

Představení, na kterém nebývá vyprodáno. Naopak při něm hrozí, že účinkující mohou hrát přesilovku vůči hledišti. S mírnou nadsázkou by se takto daly charakterizovat pravidelné ústní interpelace na členy vlády, které bývají na programu ve čtvrtek odpoledne.

Petr Hartman: Premiér dal před interpelacemi přednost předvolební kampani
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Zjednodušeně řečeno, v tuto dobu se mohou poslanci ptát členů vlády na různé problémy, které považují za důležité. Dotazování by jim potom měli nabídnout bezprostřední odpověď. Pochopitelně pouze tehdy, když se zrovna koná schůze dolní parlamentní komory. V době interpelací bývají poslanecké lavice zaplněny velmi málo. I když někdy může dojít k prohození rolí. Převahu potom mají ti, kteří interpelace podávají.

Má-li mít takovýto způsob komunikace poslanců s členy kabinetu smysl, měly by se interpelací zúčastnit obě strany. Chybí-li premiér nebo ministr, mluví zákonodárce k prázdné židli. Ta není schopna na vznesené dotazy a připomínky reagovat. 

Jednací řád sněmovny pro tyto případy připouští možnost na ústně vznesenou interpelaci reagovat dodatečně písemně. Tato varianta musela být využita ve čtvrtek. V jednacím sále chybělo několik ministrů včetně premiéra. Absence může být vyvolána nutnou přítomností člena vlády na nějakém důležitém jednání mimo sněmovnu, které před interpelacemi dostane přednost.

Premiér Bohuslav Sobotka se tentokrát omluvil z pracovních důvodů. Pod touto frází se skrývá jeho cesta na Hlučínsko. Vzhledem k načasování ji lze považovat za snahu podpořit sociální demokracii před blížícími se volbami. Současný kabinet je zatím celkem populární, proto může přítomnost předsedy vlády a zároveň sociální demokracie místním kandidátům přinést u občanů plusové body. Sobotka není prvním ani posledním premiérem, který se z pozice své funkce snaží pomáhat před volbami straně, v jejímž čele stojí. Byť v některých případech takováto předvolební aktivita nadělala více škody než užitku.

Předseda vlády je výrazně politická osoba, která se od politického dění nemůže izolovat. Zároveň by jeho předvolební aktivita neměla přerůst únosnou míru. Jako šéf kabinetu je totiž zodpovědný za chod této země a za řešení důležitých problémů typu ukrajinské krize. Kdyby se čtvrtečních interpelací nezúčastnil kvůli tomu, jeho absence by nevyvolala v dolní parlamentní komoře kritické reakce a snahu řešit ji během sněmovní schůze. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.