Petr Hartman: Prezident a zahraniční politika

22.11.2014 9:59

„Rozhodně nesouhlasím s tím, že návštěva prezidenta v Číně byla ostudou naší zahraniční politiky. Prezident naplňuje koncepci vlády,“ konec citátu části odpovědi premiéra Bohuslava Sobotky při interpelacích v Poslanecké sněmovně.

Petr Hartman: Prezident a zahraniční politika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Z těchto slov by se dalo vyvodit, že rozpory mezi kabinetem a hlavou státu v oblasti zahraniční politiky neexistují. Z tvrzení předsedy vlády ve Spojených státech amerických lze naopak vyrozumět, že tomu tak není.

Premiér zde prohlásil, že by některé výroky měla hlava státu s vládou více konzultovat. Ostatně při už zmiňovaných interpelacích zaznělo rovněž z úst Sobotky, cituji: „Některá Zemanova slova nezapadají do koncepce naší zahraniční politiky. Je to téma, o kterém vedeme s panem prezidentem diskusi.“ konec citátu.

Problém je v tom, že se jen obtížně dá porozumět tomu, jaká vlastně je zahraničně politická koncepce České republiky. Někdy to působí tak, že je mnohoznačná a že si vzájemně odporuje. Při setkáních s politiky ve Spojených státech amerických je založena na odkazu Václava Havla a na prosazování ochrany lidských práv. Při cestách do Číny a do Ruska naopak Václav Havel a lidská práva ustupují do pozadí v zájmu očekávaných ekonomických zisků.

Nelze se proto divit tvrzení mluvčího prezidenta republiky, že Miloš Zeman při svých zahraničněpolitických aktivitách vychází z politiky vlády. Občas ji prezentuje velmi přímočarým způsobem, který může přinést problémy. V době, kdy je svět vzájemně propojen, se jeho výroky určené především pro posluchače v Číně, v Rusku, případně v České republice poměrně snadno a rychle donesou k uším politiků z Evropské unie či z USA.

Ti je diplomatickou mluvou označují za pozoruhodné. Zároveň je nutí přemýšlet o tom, zda mohou Českou republiku považovat za spolehlivého spojence. Měřeno konkrétními činy a nikoli slovy nemají zatím k znepokojení pádný důvod.

Přestane-li být česká zahraniční politika dvojznačná, potom obraz země v očích spojenců nebudou nijak zásadně poškozovat výroky prezidenta republiky. Tento problém však jen těžko vyřeší konzultace, které od Hradu vyžaduje premiér.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.