Petr Hartman: Prezident kritizuje Dienstbiera kvůli agentuře. Je tato přestřelka důležitá?

15.05.2015 8:33

Miloš Zeman je pro mne naprosto nepřijatelný, prohlásil před druhým kolem prezidentské volby Jiří Dienstbier. Tato slova vyřkl v momentu, kdy jako kandidát sociální demokracie propadl v prvním kole a kdy ČSSD v duelu s Karlem Schwarzenbergem podpořila Miloše Zemana

Petr Hartman: Prezident kritizuje Dienstbiera kvůli agentuře. Je tato přestřelka důležitá?
Foto: Filip Jandourek, Šárka Ševčíková
Popisek: Jiří Dienstbier a Martin Šimáček, který byl odvolán z postu ředitele Agentury pro sociální začleňování.

Jiří Dienstbier tehdy zároveň dodal, že se druhého kola voleb zúčastní. Tím přiznal, že svůj hlas dá Karlu Schwarzenbergovi. Vzhledem k vyhrocené kampani, ve které na sebe Zeman s Dienstbierem ostře útočili, nebyl jeho postoj překvapením. 

Ostatně vztahy těchto dvou politiků byly napjaté už dávno předtím, než se rozhodli ucházet o prezidentský úřad. Konfrontační styl jim podle očekávání vydržel i v následujících měsících.

Není divu, že Miloš Zeman nebyl příliš nadšený z toho, že má jmenovat Jiřího Dienstbiera ministrem a že nevynechá příležitost ho kritizovat. Ten zase veřejně zpochybňuje kompetentnost některých prezidentových kroků a navrhoval omezení jeho pravomocí. 

V tomto duchu se nese rovněž jejich spor týkající se Agentury pro sociální začleňování. Z jejího vedení byl nedávno odvolán Martin Šimáček. Zaměstnanci tento krok vnímají jako pokus změnit dosavadní směřování agentury a vyčítají to Jiřímu Dienstbierovi. 

Ten jejich kritiku odmítá a tvrdí, že nespokojení budou muset odejít. Je to pravděpodobnější, než konec ministra pro lidská práva a rovné příležitosti. Byť by s přijetím jeho demise či s návrhem premiéra na jeho odvolání neměl prezident problémy.

Ostatně Miloš Zeman se jasně vyjádřil, že podporuje nespokojené úředníky. V této souvislosti zmínil lidi, jejichž sebevědomí je podstatně vyšší, než jejich schopnosti a proto nesnášejí podřízené, kteří jsou chytřejší a schopnější než oni sami.

Člověk nemusí být vybaven velkým důvtipem, aby pochopil, že měl na mysli Jiřího Dienstbiera. Ten na to reagoval, že Miloš Zeman o tomto problému nic neví a využívá pouze příležitost ho kritizovat.

Pro protestující zaměstnance Agentury pro sociální začleňování není přestřelka mezi Zemanem a Dienstbierem důležitá. O jejich dalším osudu výrazně nerozhodne prezident, ale premiér. Vzhledem k problémům s rozšiřujícími se ghetty, by mělo být v jeho zájmu do sporu aktivně vstoupit a rychle ho ukončit.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…