Petr Hartman: Provizorní řešení sporu o velvyslance

31.05.2013 11:10

Prezident republiky Miloš Zeman udělal ve sporu o jmenování nových velvyslanců vstřícné gesto. Došlo k němu před několika dny a nevyvolalo téměř žádnou pozornost. Konkrétně souhlasil se jmenováním velvyslance v Bhútánu.

Petr Hartman: Provizorní řešení sporu o velvyslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Vzhledem k zájmům České republiky v této zemi, to není zrovna významný post. Zároveň je třeba dodat, že ve skutečnosti jde pouze o rozšíření působnosti současného šéfa zastupitelské mise v Indii. Nelze se proto divit tomu, že ministerstvo zahraničí Zemanův souhlas v této záležitosti nepovažuje za výrazný posun k vyřešení sporu mezi Hradem a Černínským palácem.

Odpovídá tomu i skutečnost, že některé důležité posty zůstávají prázdné a jiné čeká stejný osud. Přitom jde o země typu Ruska, Rakouska, Švýcarska, Chorvatska nebo Slovenska. Tedy o státy, které jsou z pohledu české zahraniční politiky velmi důležité. Obsazení takovýchto ambasád velvyslanci je blokováno sporem mezi prezidentem a vládou o to, které konkrétní osoby by tyto významné funkce měly zastávat.

V ústavě se píše, že prezident republiky pověřuje a odvolává vedoucí zastupitelských misí. Spor se vede o výklad této věty. Slovo pověřuje může být vnímáno tak, že hlava státu by do výběru velvyslanců neměla příliš zasahovat a měla by respektovat vůli šéfa diplomacie. Přímo volený prezident si naopak myslí, že by měl tento proces aktivně ovlivňovat. Například tím, že by mohl na některé posty navrhovat své lidi. Jeho předchůdci rovněž v této oblasti prosazovali své zájmy. Činili tak v momentu, kdy nebyl celý proces výběru a jmenování velvyslanců u konce.

Miloš Zeman do této sféry vstoupil, mírně řečeno, nešťastně. V době, kdy obsazení postu velvyslance na Slovensku kariérním diplomatem podle dostupných informací dospělo do stadia, kdy slovenská strana odsouhlasila konkrétního člověka. Což ministr zahraničí považuje za ránu pod pás. Od té doby se vzájemné vztahy mezi Hradem a Černínem vyhrotily natolik, že paralyzují vysílání nových ambasadorů na uvolněná místa ve vedení zastupitelských misí.

Záměr ministerstva zahraničních věcí obsazovat tyto posty diplomaty nižšího stupně zkomplikuje hájení zájmů České republiky v dané zemi. Proto není správné v souvislosti s tím hovořit o kompromisu. Je to pouze nouzové řešení situace vyvolané konfliktem mezi prezidentem Milošem Zemanem a šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem. Ten i nadále pokračuje a teoreticky může trvat až do konce funkčního období Nečasovy vlády.

Dojdou-li obě strany skutečně ke kompromisu, projeví se to tím, že v jednotlivých zemích začnou fungovat prezidentem pověření velvyslanci a ne diplomaté na nižší úrovni. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty