Petr Hartman: Rath byl ve vazbě dlouho

03.01.2014 10:09

Dva – jedna, to není výsledek nějakého fotbalového utkání, ale poměr hlasů, který ve tříčlenném senátu Ústavního soudu rozhodl o tom, že pobyt Davida Ratha ve vazbě byl neúměrně dlouhý, a tudíž v rozporu s ústavním pořádkem této země.

Petr Hartman: Rath byl ve vazbě dlouho
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Bývalého středočeského hejtmana zastihl tento výrok na svobodě. Na ni se dostal zhruba po 18 měsících, v listopadu loňského roku. Vrchní soud tehdy uznal, že Davida Ratha nelze dále držet za mřížemi. Na svobodu tak bývalému středočeskému hejtmanovi nepomohla ústavní stížnost, ale verdikt jiného soudu. Nejnovější rozsudek by mohl mít vliv jen na výplatu odškodného, pokud by se ho David Rath domáhal.

Zároveň může být jistým návodem, jakým způsobem by mělo být v obecné rovině zdůvodňováno prodlužování vazby v budoucnosti. Podle názoru dvou ústavních soudců by měl být brán v potaz faktor času. Jeho plynutí by mělo oslabovat pokračování vazebního stíhání. Pochopitelně za předpokladu, že se během trestního řízení neobjeví nové zásadní důvody. Ty se podle těchto soudců nevyskytly.

Soudkyně zastávající ve tříčlenném senátu odlišné stanovisko se naopak domnívá, že soudy nemohly přehlédnout rozsáhlý důkazní materiál vyvolávající podezření, že David Rath spáchal vysoce závažnou trestnou činnost, při jejímž prokázání mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí pěti až dvanácti let. Podobně podle ní musel přihlédnout k možnosti vytvoření určitých vazeb Davida Ratha na zahraničí, které mohly podpořit obavu z útěku.

Zároveň je podle ní každé rozhodování o vazbě vedeno v rovině pouhé pravděpodobnosti - nikoli jistoty - ohledně důsledků, které mohou nastat, nebude-li obviněný stíhán vazebně. V případu Davida Ratha by to šlo reálně ověřit v momentu, kdyby byl pravomocně odsouzen na několik let do vězení. Potom by se ukázalo, zda by nastoupil k výkonu trestu, nebo by se mu snažil vyhnout. V současné době o tom můžeme pouze spekulovat.

Vzhledem k zákonem dané maximální možné délce vazby však nebylo pravděpodobné, že by hned z ní zamířil do věznice. Z tohoto úhlu pohledu se i přes zmiňovaná rizika jeví zhruba 18 měsíční pobyt ve vazební věznici příliš dlouhý. Což neznamená, že by to zároveň zpochybňovalo shromážděné důkazy a snižovalo pravděpodobnost Rathovy viny. Tříčlenný senát Ústavního soudu není povolán k tomu, aby hodnotil jednotlivé důkazy. Zároveň neměl připomínky k uvalení vazby, ale k jejímu opakovanému prodlužování. Ostatně už v červnu 2012 odmítl Rathovu stížnost týkající se údajné neoprávněnosti jeho trestního stíhání. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…