Petr Hartman: Rath míří k soudu

05.12.2012 13:52

David Rath dlící už více než půl roku ve vazební věznici tráví čas nejenom přípravou své obhajoby, ale také tvorbou nových zákonů. Využívá tak práva, které mu dává ústava.

Petr Hartman: Rath míří k soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Vzhledem k jeho vystoupením, ve kterých kritizoval poměry ve vazbě, by se očekávalo, že návrhy budou zaměřeny na oblast vězeňství. Do dolní parlamentní komory však dorazily normy, které se týkají daní, příspěvků na děti, případně hrazení antikoncepce. O detaily jednotlivých návrhů je zbytečné se zajímat, protože jejich šance na projednání je velmi malá. Alespoň místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek tvrdí, že bez přítomnosti předkladatele není možné zmiňované normy projednávat. Vzhledem k tomu, že Rath i nadále vykonává poslanecký mandát z vazební věznice, je jeho přítomnost při jednání sněmovny prakticky vyloučená.  

I když by tomu tak teoreticky nemuselo být v následujících týdnech nebo měsících. Podle informací od státního zástupce Petra Jiráta by měla být v lednu hotova obžaloba. Mimo jiné to znamená, že už by měly být zdokumentovány všechny potřebné důkazy. Což vylučuje ovlivňování svědků. V pozici Davida Ratha je rovněž nemožné, aby pokračoval v trestné činnosti založené na manipulacích s veřejnými zakázkami. Takže tyto dva vazební důvody by mohly patřit minulosti. Zbývá poslední, a tím je obava z případného Rathova útěku. Podle rozhodnutí příslušného soudu je natolik pádná, že se bývalý středočeský hejtman patrně na svobodu v dohledné době nepodívá.  

Alespoň ze zdůvodnění, kterým soudce obhajoval Rathovo setrvání za mřížemi, to vyplývá. Píše se v něm mimo jiné o tom, že hrozba několikaletého trestu může být sama o sobě motivací k útěku. Zároveň se ve zmiňovaném textu uvádí, že Rath měl uvažovat o uložení peněz v zahraničí, případně o koupi nějaké firmy. Soudce vyvodil z častých zahraničních cest bývalého středočeského hejtmana, že by mimo Českou republiku mohl mít celou řadu kontaktů, které by útěk a následné skrývání před spravedlností usnadnily.  

Je tudíž velmi pravděpodobné, že na začátku příštího roku zamíří David Rath do soudní síně z vazební věznice. Od jeho květnového zadržení k soudnímu procesu může uplynout relativně krátká doba. Což může vypovídat o kvalitní práci vyšetřovatelů i státního zástupce. Pochopitelně až u soudu se ukáže, zda je tomu skutečně tak. Obžaloba se z velké části opírá o odposlechy a nahrávky, které dokumentují trestnou činnost. Zároveň se policii podařilo získat mezi obviněnými spolupracovnici. Ta pomohla vyšetřovatelům objasnit systém manipulování se zakázkami, roli jednotlivých aktérů v něm a rovněž způsob korumpování.  

V případě Davida Ratha má obžaloba ještě jeden poměrně silný trumf. Tím je chycení přímo při činu. Konkrétně v momentu, kdy si v krabici od vína nesl několik milionů korun, které měl inkasovat za zmanipulování zakázky na opravu zámku v Buštěhradu.  

Rathovi právníci se pochopitelně snaží verzi obžaloby zpochybnit ve prospěch svého klienta. Nejnověji tvrdí, že policie zatajila soudci, který rozhodoval o Rathově vazbě, část odposlechů svědčících o jeho nevině. Podle advokáta Romana Jelínka prý mají dokazovat, že Rath netušil, co je v krabici od vína. Jelínek se domnívá, že došlo k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby, a proto podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Jelínkovo tvrzení odmítá a tvrdí, že k žádné manipulaci s odposlechy nedošlo.  

Jak silné jsou důkazy svědčící o Rathově vině, se rozhodne až u soudu. Ten by bývalého středočeského hejtmana mohl poslat až na dvanáct let do vězení. I když není pravděpodobné, že by byl exemplárně potrestán na úrovni horní hranice příslušné trestní sazby, je reálné, že by měl několik let strávit za mřížemi.  

Pokud se nevzdá do té doby mandátu, zapíše se do historie jako první člověk, který vykonával poslaneckou funkci z vězení. Což podle názoru právních expertů není prakticky možné. Zároveň je však vyloučené, aby kvůli uvěznění Rath o mandát přišel.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…