Petr Hartman: Rath zatím zůstává ve vazbě

16.03.2013 16:22

V dubnu by měl státní zástupce předat soudu obžalobu Davida Ratha. V ten moment přenese na bedra soudce nejenom rozhodování o vině a trestu, ale také zdůvodňování toho, proč by případně měl David Rath i nadále setrvat ve vazbě.

Petr Hartman: Rath zatím zůstává ve vazbě
Foto: Radim Panenka
Popisek: Kniha novinářky Sabiny Slonkové s názvem Spis Rath

V průběhu přípravného líčení musí toto opakovaně činit státní zástupce. Pochopitelně o jeho návrhu potom rozhoduje soudce. Ten z okresního soudu se domnívá, že by se David Rath mohl ocitnout na svobodě.  

Z jeho výroku je zřejmé, že odmítá obavu státního zástupce, že by bývalý středočeský hejtman mohl pokračovat v páchání trestné činnosti. Zároveň připouští argument, že by se mohl pokusit o útěk. Toto nebezpečí by mělo být podle soudce minimalizováno kaucí. Ta byla vyměřena ve výši dvou milionů korun a byla složena. Proto podle něj nic nebrání tomu, aby se David Rath po téměř roce ocitl na svobodě.  

Přesto má k opuštění vazební cely stále ještě daleko. Státní zástupce se proti verdiktu odvolal a o dalším osudu bývalého sociálně demokratického politika rozhodne krajský soud. Už jednou podobný pokus o Rathovo vysvobození ztroskotal. Tehdy byla ve hře čtrnácti milionová kauce. Připouštěl ji okresní soud a krajský na žádost státního zástupce tuto možnost zamítl. Bylo to v létě loňského roku. Po tři čtvrtě roce se tak objevuje další šance.  

I kdyby byla tato snaha neúspěšná, má Rath jistotu, že ve vazbě nemůže setrvat věčně. Podle závažnosti spáchaného trestného činu se maximální lhůta pohybuje mezi jedním až čtyřmi lety. Není-li do té doby soudem definitivně rozhodnuto o vině či nevině obžalovaného, musí být ihned propuštěn na svobodu.  

Kdy to bude v případě bývalého středočeského hejtmana, o tom bude jasněji po verdiktu krajského soudu. I kdyby se v následujících týdnech objevil na svobodě, nemusí se naplnit obavy státního zástupce, že by Rath zmizel. Až do pravomocného soudního rozsudku a do případné výzvy k nástupu do vězení, by se neměl ocitnout za mřížemi. Ovlivňování svědků už nemá valný smysl a pokračovat v trestné činnosti je rovněž nepředstavitelné.  

Pokud by bylo definitivně rozhodnuto o jeho vině, až potom by se ukázalo, jakou cestou by se vydal. Zda by stejně jako poslanec Pekárek zamířil do vězení, nebo jako bývalý poslanec Wolf by zmizel někde v zahraničí a kriminálu se pokoušel vyhýbat.

Publikováno se souhlasem vydavatele.
Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…