Petr Hartman: Senát zasedá zatím bez Antla

20.11.2014 15:29

Po měsíci od senátních voleb se sešla horní parlamentní komora v nové sestavě. Nebyla však kompletní. Postaralo se o to složení okrskových volebních komisí ve volebním obvodu na Rychnovsku.

Petr Hartman: Senát zasedá zatím bez Antla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu

Do některých z nich se nedostali zástupci České pirátské strany. Podle nich tím nebyla zajištěna dostatečná kontrola sčítání hlasů a podali kvůli tomu stížnost k příslušnému soudu. Až do jeho verdiktu tak zůstane jedno senátní křeslo prázdné.

Zaplnit by se mělo v pátek a usednout by do něj měl sociální demokrat Miroslav Antl. Do druhého kola postoupil s náskokem více než 10.000 hlasů na třetího. V kole druhém potom svého rivala porazil o více než 3000 hlasů. Takovýto rozdíl lze jen těžko připisovat manipulaci.

Je proto velmi pravděpodobné, že soud uzná volbu Miroslava Antla za platnou a umožní mu ujmout se získaného mandátu. Nelze očekávat, že by se domáhal opakování volby nového vedení horní parlamentní komory, které se kvůli zmiňované stížnosti nemohl zúčastnit.

Nemá k tomu pádný důvod. Jeho hlas by stejně nic nezměnil a ani měnit nechtěl. Při takovýchto příležitostech se v Senátu ctí nepsaná pravidla a dohody bez ohledu na stranickou legitimaci či příslušnost k senátnímu klubu.

Proto představitel nejsilnějšího z nich byl drtivou většinou zvolen do čela horní parlamentní komory.

Post předsedy Senátu podle očekávání obhájil Milan Štěch. Ten v senátních lavicích sedí od počátku. Vzhledem k většinovému volebnímu systému to není samozřejmost. Naopak při stylu vítěz bere vše, je obtížné mandát opakovaně získat.

Názorně se o tom mohla přesvědčit Alena Gajdůšková. Ta ještě před několika týdny patřila k nejviditelnějším postavám horní parlamentní komory. Přispívala k tomu její funkce místopředsedkyně Senátu a rovněž sociální demokracie.

Byť se pravidelně objevovala v médiích, nebyla pasivní a byla svým způsobem známá, přesto ve volbách svůj mandát neobhájila.

Její vypadnutí ze Senátu se zasloužilo o jedinou změnu ve vedení horní parlamentní komory. Na pozici místopředsedy Gajdůškovou vystřídal její stranický kolega Ivo Bárek.

Prvním místopředsedou by se podle nepsaných dohod měl stát reprezentant druhého nejsilnějšího klubu. Byť to mnohé může překvapit, i přes propad popularity u voličů disponuje ODS 14 křesly, což stačí k tomu, aby zmiňovaný prestižní post získala pro Přemysla Sobotku. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…