Petr Hartman: Sledování Radky Nečasové za zavřenými dveřmi

16.01.2015 13:16

Sledování Radky Nečasové Vojenským zpravodajstvím si měl vyžádat tehdejší premiér Petr Nečas. Před soudem to měl prohlásit bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Ondřej Páleník. Zda tomu tak skutečně bylo a zda není zmiňovaný výrok zkreslený, to nelze hodnověrně ověřit.

Petr Hartman: Sledování Radky Nečasové za zavřenými dveřmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová je vedena do soudní síně

Soudní líčení probíhalo s vyloučením veřejnosti. Přesto je pravděpodobné, že se takovýmto způsobem může jeden z bývalých šéfů vojenské tajné služby hájit. 

Soudkyni se může snažit přesvědčit o tom, že přijímal pokyny od premiéra a ne od ředitelky jeho sekretariátu. I kdyby tomu uvěřila, nebo to dokonce byla pravda, ještě to neznamená, že si Vojenské zpravodajství počínalo v souladu se zákony a předpisy.

Tajné služby může úkolovat vláda, nebo s jejím vědomím prezident. O sledování osob musí na základě žádosti ředitele Vojenského zpravodajství rozhodnout ministr obrany. Z informací z průběhu vyšetřování je zřejmé, že ani jeden z ministrů, kteří se v inkriminované době vystřídali v čele resortu, souhlas ke sledování Radky Nečasové nedal. Vojenské zpravodajství tak porušilo platná pravidla.

Soudkyně už v létě loňského roku nepravomocným trestním příkazem rozhodla o tom, že Jana Nečasová (dříve Nagyová) Vojenské zpravodajství zneužila. Zároveň pochybení bývalých šéfů této části tajné služby postoupila k vyřešení ministerstvu obrany. Zpravodajce Jana Pohůnka dokonce zprostila viny. Pražský městský soud její argumentaci nepřijal, proto se soudkyně touto kauzou musí zabývat znovu, tentokrát v řádném řízení.

Vzhledem k tomu, že je neveřejné, můžeme sledovat různý výklad toho, co se v soudní síni odehrává. Pochopitelně jak obžaloba, tak i obhajoba se snaží vytvářet dojem, že pravda je na jejich straně. Jak tomu bylo ve skutečnosti, to se ukáže až v momentu, kdy padne pravomocný a tudíž definitivní rozsudek. Tím velmi pravděpodobně nebude verdikt obvodního soudu.

Shodou okolností soudní líčení probíhá zrovna v době, kdy pod vlivem teroristických činů ve Francii sílí volání po lepší práci a větších pravomocech tajných služeb. 

Případ sledování Radky Nečasové názorně ukazuje, v jakém stavu jedna z nich byla ještě v nedávné minulosti. Jak by si mohla poradit s islámskými radikály, když nedokázala odkázat do patřičných mezí jednu úřednici, byť vnímanou jako pravou ruku tehdejšího premiéra. Jejímu nestandardnímu přání vyhověli hned dva generálové, což naznačuje, že nešlo o ojedinělé selhání jinak dobře pracující tajné služby. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…