Petr Hartman: Sporná záchrana Baníku

22.05.2013 7:28

Zastupitelé Ostravy se rozhodli od Baníku odkoupit stadion a pozemky na Bazalech. Do klubové pokladny má za to jednorázově dorazit 115 milionů korun. Tato částka ani nepokryje dluhy, které fotbalový oddíl za několik let nadělal.

Petr Hartman: Sporná záchrana Baníku
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

 

Zároveň se zbavil prakticky posledního majetku, který mohl zpeněžit. Kvalita jeho hráčů nedává velkou naději, že by se jejich prodejem mohla dostatečně zaplnit klubová pokladna. Znamená to, že hovořit o záchraně Baníku v delším časovém horizontu je v současné době velmi předčasné.  
 
Stejně jako o tom, že by klub hrál své prvoligové zápasy na Bazalech, tak jak si přejí jeho příznivci. Stadion totiž neodpovídá normám a bez masivních investic se na něm utkání nejvyšší soutěže v dalších sezonách konat nemohou. Přitom není pravděpodobné, že by ostravští zastupitelé uvolnili stovky milionů korun na jeho rekonstrukci. Ostatně modernizací za městské peníze už prochází stadion ve Vítkovicích.  
 
Vedení Ostravy tak svým opakovaným hlasováním nerozhodlo ani tak o budoucnosti Baníku, jako spíš o sporné investici. Suma 115 milionů mohla být využita například na lepší fungování městské dopravy, nebo na jiné projekty, které by mohly zkvalitnit život v kdysi ocelovém srdci republiky. I když nakoupené pozemky na Bazalech mohou městu nakonec přinést zisk. To v případě, že fotbalový trávník spolu s tribunami zmizí a na jejich místě vyroste nějaké obchodní centrum či nová bytová čtvrť.  
 
Nebylo by to unikátní řešení. K podobnému přistoupilo už vedení klubu v době, kdy ho vlastnil Alois Hadamczik. Dnes trenér hokejové reprezentace tehdy prodal tréninkové středisko Jeremenko. Na jeho místě se nyní buduje obchodní centrum.  
 
Škoda, že tehdy zastupitelé nebyli podobně aktivní a takovéto plány nenarušili. Třeba tím, že by ho pro město odkoupili. V Jeremenku totiž vyrůstali talentovaní žáci a dorostenci. Stovky kluků tak měly podmínky pro sportovní i lidský růst. Baník z dobré práce s mládeží mohl postupně získávat peníze prodejem vlastních odchovanců a tím plnit klubovou pokladnu. Prodej Jeremenka tento proces vážně narušil. Takováto městská investice do výchovy mládeže by byla smysluplnější, než současný nákup Bazalů.  
 
Na tom by však nešlo tolik sbírat body u voličů, jako při rozhodování o údajné záchraně Baníku sto patnácti milionovou investicí do sice historicky významného ale neperspektivního stadionu. Navíc bez jakékoli záruky, že prvoligový klub se podaří finančně stabilizovat takovým způsobem, aby mohl dlouhodobě normálně fungovat. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…