Petr Hartman: Státní zástupce chce pro Ratha devět let. Je nepravděpodobné, že tím kauza skončí...

14.05.2015 9:15

Opakovaná lež by se neměla stát pravdou. Přeje si to státní zástupce Petr Jirát v souvislosti se snahou Davida Ratha dokázat, že se nepodílel na manipulování s veřejnými zakázkami. Své přání se snažil podložit řadou důkazů, které pronášel v závěrečné řeči.

Petr Hartman: Státní zástupce chce pro Ratha devět let. Je nepravděpodobné, že tím kauza skončí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud s Davidem Rathem dospěl do finální fáze. Začaly závěrečné řeči, podle státního zástupce Petra Jiráta se Rathova vina v korupční kauze prokázala

Hned na její úvod jednoznačně prohlásil, že je přesvědčen o Rathově vině. Bez řady odposlechů, písemností a výslechů svědků by mu jeho víra byla k ničemu. Pouze na pocitu by nemohl postavit obžalobu a nemohl by s ní uspět u soudu. I když její kvalitu prověří až budoucnost. 

V té nepříliš vzdálené padne nepravomocný verdikt. Ten by měl bývalého středočeského hejtmana poslat za mříže na několik let. Neměl by být potrestán méně než Kateřina Kottová, dříve Pancová, a Petr Kott. Oba dva by měli strávit ve vězení sedm a půl roku. U Davida Ratha se má trest pohybovat na úrovni devíti let, alespoň podle názoru státního zástupce. 

Zároveň je velmi nepravděpodobné, že by tato kauza pro bývalého středočeského hejtmana tímto skončila. Bude pokračovat u soudu vyšší instance. Její soudci mohou nahlížet na předkládané důkazy jinak než jejich kolega Pacovský.

Kvalitu obžaloby tudíž čeká důkladná prověrka. Ostatně sám státní zástupce ve své závěrečné řeči připouštěl, že šlo o promyšlenou a předem připravenou taktiku, jak navenek navodit dojem transparentních výběrových řízení. 

Petr Jirát je přesvědčen o tom, že ve skutečnosti uspěl pouze ten, kdo byl ochoten a ekonomicky schopen zaplatit Rathovi a spol. požadovaný úplatek. Podle něj se jednalo o typický případ páchání zločinu organizovanou skupinou.

Bývalý středočeský hejtman a jeho právní zástupce se naopak snaží přesvědčit soud, že zakázky byly zadávány správně, nebyly předraženy a neprovázela je korupce.

David Rath k tomu dostane prostor při pokračování soudního líčení před vynesením rozsudku. Dá se očekávat, že se ve vlastním zájmu dá do té doby zdravotně do pořádku. Jinak by mu hrozilo, že jeho obhajoba mine cíl.

Ve středu totiž tvrdil, že si jednání z předešlého dne nevybavuje. V minulosti zase opakovaně prohlašoval, že špatně rozumí některým pasážím z odposlechů. Je zvláštní, že nejrůznější problémy se většinou pojí s momenty, které mu mají přitížit. 

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…