Petr Hartman: Stíhání kvůli Opencard pokračuje včetně Svobody

05.02.2014 22:15

Stěžovali si, kde se dalo. Úspěch jim to nepřineslo, a proto čelí dál trestnímu stíhání kvůli kartě Opencard. Řeč je o pražských politicích, kteří působili nebo ještě působí ve vedení hlavního města.

Petr Hartman: Stíhání kvůli Opencard pokračuje včetně Svobody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Terminál pro nahrávání zakoupených kupónů do Opencard

Svoje aktivity v této oblasti nemusí policii vysvětlovat ti, kteří u zrodu problematického projektu stáli, ale ti, kteří řešili problémy vyvolané jejich předchůdci. Trestní stíhání se proto netýká bývalého primátora Pavla Béma, ale jeho nástupce Bohuslava Svobody i úřadujícího Tomáše Hudečka. Ti převzali projekt Opencard ve stavu, kdy náklady na něj výrazně překračovaly očekávané příjmy. Podle výsledků auditu byl výrazně závislý na firmě Haguess jejíž akcie byly na doručitele a bylo tudíž nejasné, kdo je jejím skutečným majitelem. Proto se v této souvislosti objevovaly spekulace o tom, že špatně nastavený projekt mohl sloužit k vyvádění peněz z městského rozpočtu.

Vedení hlavního města řešilo, jak úplně neznehodnotit tuto spornou investici. Kvůli tomu s firmou Haguess uzavřelo nové smlouvy. Vzhledem k licenčním podmínkám a dalším okolnostem nevypsali pražští radní na zakázku řádnou veřejnou soutěž, ale oslovili přímo zmiňovaného dodavatele. Udělali to navzdory tomu, že tato firma přispěla k prodražení systému Opencard. Podle vyšetřovatelů tím měli porušit pravidla hospodářské soutěže a povinnosti při správě cizího majetku. Měli tím způsobit škodu ve výši 25 milionů. Radní se hájí tím, že kdyby takto nepostupovali, ohrozili by fungování systému, do kterého už byly investovány stovky milionů korun.

Momentálně to vypadá na to, že o své pravdě budou muset přesvědčit soud. K němu pomalu práce policie směřuje. Nic na tom nemění ani nejnovější verdikt Ústavního soudu, který stížnost proti stíhání lidí v této kauze odmítl. Překážkou v trestním stíhání není ani skutečnost, že bývalý primátor Svoboda byl zvolen poslancem a je chráněn imunitou. Dolní parlamentní komora ho vydala ke stíhání. Svoboda o to sám požádal, byť ho považuje za nesmyslné a politicky motivované.

Pokud by měl pravdu, potom by to mohla být pomsta za to, že se vedení hlavního města pustilo do řešení pro Prahu nevýhodných projektů typu Opencard, tunelu Blanka, hospodaření dopravního podniku a podobně.

Pochopitelně nelze vyloučit ani to, že vedeni dobrými úmysly si pražští politici počínali nezkušeně a amatérsky, což je nyní vystavilo policejnímu stíhání. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.