Petr Hartman: Vedení sněmovny bez Zaorálka

25.11.2013 22:40

Sociální demokraté obsadí post předsedy Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem. Ten dostal přednost před Lubomírem Zaorálkem, který ve vedení dolní parlamentní komory už působil. Konkrétně v minulosti zastával jak předsednickou tak i místopředsednickou funkci. Změna neznamená oslabení Zaorálkovy pozice uvnitř ČSSD.

Petr Hartman: Vedení sněmovny bez Zaorálka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Lze ji vnímat spíše tak, že by ho Bohuslav Sobotka rád viděl v novém kabinetu. Dá se z toho dovodit, že sociální demokraté velmi pravděpodobně obsadí křeslo ministra zahraničí. V něm by měl usednout právě Zaorálek.

Podmiňovací způsob je v tomto případě na místě. Netýká se toho, že by ostatní koaliční partneři měli proti místopředsedovi ČSSD nějaké výhrady. Rovněž jeho pozice ve straně je zatím relativně pevná, proto by jeho očekávaná nominace neměla být kolegy zpochybňována. To už nelze jednoznačně tvrdit o postoji prezidenta republiky. Hlava státu by měla na návrh premiéra jmenovat jednotlivé ministry. Ústava nepředpokládá, že by si přitom mohla klást nějaké podmínky. V praxi jsme už zažili, že se předchůdci Miloše Zemana snažili ovlivnit složení kabinetu a nechtěli s některými návrhy předsedy vlády souhlasit.

Je přitom veřejným tajemstvím, že vztah mezi Zemanem a Zaorálkem je poměrně napjatý. Jako v jiných podobných případech se odvíjí od prezidentské volby v roce 2003, kdy Zeman propadl. Mezi ty, kteří mu k neúspěchu měli aktivně pomoci, počítá také Lubomíra Zaorálka. Ostatně koncem roku 2005 se v médiích nechal slyšet, že z kandidátek sociální demokracie do sněmovních voleb by vyškrtl některé lidi. Jedním z nich by byl Zaorálek. V tu dobu se Zeman vyjadřoval jako důchodce z Vysočiny a nemohl svůj záměr prosadit.

V roli prezidenta republiky není vůči místopředsedovi ČSSD vstřícnější. Jejich vzájemný vztah je i nadále vyhrocený a přispěla k tomu i povolební schůzka Miloše Zemana s vybranými sociálními demokraty v čele s Michalem Haškem. Jmenování Sobotkovy vlády tak může být negativně zatíženo právě konfliktem mezi prezidentem a předpokládaným ministrem zahraničí.

Naopak ve sněmovně by nemělo dojít k žádnému zádrhelu a volba jejího vedení i ustavení jednotlivých výborů by měly proběhnout relativně hladce. Znamená to, že ještě tento týden by dolní parlamentní komora mohla začít standardně fungovat.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

8:22 Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

Paní Černochová se zase "vyznamenala". Spolu s premiérem Fialou a také s bakalářem Lipavským, kdy si…