Petr Hartman: Vláda a horká kaše Zemanovy cesty do Moskvy

09.04.2015 19:58

Chodí okolo horké kaše, čekají, až vychladne a doufají, že se nespálí. V tomto stylu se chová vláda při schvalování cesty prezidenta republiky do Moskvy. Miloš Zeman a lidé z jeho okolí zatím kaši přihřívají a vychutnávají si bezradnost Sobotkova kabinetu.

Petr Hartman: Vláda a horká kaše Zemanovy cesty do Moskvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Ohříváčkem je momentálně nejasný Zemanův program v Moskvě. Hraje se o jeho účast na vojenské přehlídce. Na ní budou před tribunou s ruským prezidentem Vladimirem Putinem defilovat nejrůznější vojenské jednotky.

Lze ji proto vnímat jako demonstraci síly a nelze vyloučit, že se jí zúčastní i vojáci, kteří se podíleli na konfliktu na Ukrajině, nebo na odtržení Krymu od této země.

Uvědomují si to téměř všichni představitelé členských zemí Evropské unie či NATO. Na tribuně je na rozdíl například od severokorejského diktátora Kim Čong-una neuvidíte. Pro svoje rozhodnutí nepotřebovali znát přesný program oslav.

Prezident České republiky Miloš Zeman není ochoten jasně sdělit, zda na vojenskou přehlídku zamíří. Lidé z jeho okolí to zdůvodňují právě absencí přesného programu oslav. Ten by měl být údajně znám až na začátku května.

Vláda na tento argument přistoupila, jednání o Zemanově cestě do Ruska přerušila a vyžádala si od ministra zahraničí podrobnější informace o prezidentově pobytu v Moskvě.

Je velmi málo pravděpodobné, že budou obsahovat jasné stanovisko k účasti hlavy státu na zmiňované přehlídce. To už mohlo dávno z Hradu zaznít.

Pokud za spornou přehlídkou vládní koalice neskrývá rozporné názory na prezidentovu návštěvu Ruska a nesnaží se tím získat čas na řešení tohoto nesouladu, je její požadavek zbytečný. Už nyní mohla dát jasně najevo, že s účastí Miloše Zemana na této přehlídce nesouhlasí.

Na prezidentovo rozhodování by to asi nemělo velký vliv. Vláda by tím alespoň jednoznačně dala najevo, že nechce vybočovat z hlavního proudu v postojích Evropské unie a NATO k ruskému angažmá na Ukrajině.

Podobné gesto je prakticky jediný způsob, jakým by mohla zmírnit dopady Zemanova rozhodnutí objevit se v Moskvě bez ohledu na zahraničně politické souvislosti.

V cestě mu bránit nemůže a případné neproplacení nákladů na ni prezidentovy plány stejně nezmění. To může být hlavní motivací k nechuti pustit se do horké kaše a riskovat spálení. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …