Petr Hartman: Zemanovo panašování v Senátu

21.03.2013 21:41

Miloš Zeman v Senátu ve svém projevu hovořil o tom, že chce přispět ke zklidnění české politické scény. Proto by její představitelé měli podle něj nejprve řešit problémy, které je příliš nerozdělují. Jaké to mají být, o tom se konkrétně nezmínil.

Petr Hartman: Zemanovo panašování v Senátu
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Prezident Miloš Zeman při projevu v Senátu

Místo toho rozvířil polemiku týkající se změny volebního systému. Přitom se jedná o záležitost, která je velmi kontroverzní a která politickou scénu spíše rozrušuje, než uklidňuje. Prezident republiky nemá zákonodárnou iniciativu. Znamená to, že by se jeho nápadu museli ujmout nějací poslanci či senátoři. To by však vyžadovalo propracovaný návrh. Ten zatím
neexistuje.  

Vycházíme-li ze Zemanových slov, prezident republiky se snaží o posun volebního systému při volbách do sněmovny od poměrného k většinovému. Svědčí o tom jeho návrh na zvýšení počtu volebních krajů. V jejich rámci by ubylo mandátů, což by se promítlo do vyšších zisků větších stran na úkor menších.  

Zároveň prosazuje princip tzv. panašování. Ten se uplatňuje v komunálních volbách a znamená, že člověk může hlasovat pro jednu stranu a zároveň dát svůj hlas i pro jednotlivce z kandidátek jiných uskupení. Co může fungovat na komunální úrovni, to by se nemuselo osvědčit na té celostátní. Hlavním smyslem voleb do sněmovny není pouze obsadit konkrétními lidmi dolní parlamentní komoru, ale umožnit vznik vlády, která by dokázala spravovat tuto zemi.  

I když je Zeman příznivcem menšinových kabinetů, stabilnější a obvyklejší by měl být vznik řádné většinové vlády, ať už jednobarevné, nebo koaliční. Tzv. panašování by mohlo přispět ke konfliktům uvnitř stran. Poslanci, kteří by posbírali podporu i od voličů jiných uskupení, by se mohli cítit méně vázáni stranickou disciplínou. A přílišná roztříštěnost by jednání o vzniku vlády komplikovala. Stačí, když se strany musí složitě dohadovat mezi sebou.  

V době, kdy se země potýká s nejvyšší nezaměstnaností v historii České republiky, kdy je ekonomika v recesi a kdy se nedaří účinně bojovat proti korupci, není zrovna téma změny volebního systému tím nejdůležitějším. Zlepšit pověst politiky v očích občanů a přitáhnout je k volbám, toho lze jen stěží docílit tím, že vytvořím nová volební pravidla. Ta totiž pouze upravují průběh hry.  

Na její kvalitu mají větší vliv její přímí aktéři. A ti úroveň hry snížili mimo jiné pomocí klientelismu a korupce. Přitom tyto jevy se začaly rychleji rozvíjet v době tzv. opoziční smlouvy, kdy vládla Zemanova menšinová vláda sociální demokracie.

Komentář zazněl v pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase Plus. Publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.