Petr Havlík: Aktivní zlo proti pasivnímu dobru

07.05.2013 12:20

K každé zemi a v každé době se najdou špatní lidé, kteří slouží špatné věci, ale naštěstí i dobří lidé, kteří slouží dobré věci. A aby to nebylo tak jednoduché, tak se stává, že i dobrý člověk může sloužit špatné věci, aniž by to třeba byť jen tušil, ale nelze vyloučit ani špatného člověka, jenž slouží dobré věci, i když třeba pod stálým dohledem na trnité cestě pokání.

Petr Havlík: Aktivní zlo proti pasivnímu dobru
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík

 

A právě o poměr dobra a zla jde v každé komunitě, v každé společnosti. Dobro respektuje obecně sdílené normy (i ty nepsané), hodnoty a zásady, dbá na dobré mravy a veřejný zájem. Kdežto zlo koná právě naopak, upřednostňuje brutální sobecký zájem jedinců a skupin nad zájmy většinové společnosti.
 
 Budiž pochválena země, v níž je její správa v rukou dobrých lidí, kteří slouží dobré věci a budiž zatracena ta, v níž mají správu země pod kontrolou špatní lidé, kteří slouží špatné věci, i když se při tom zaštiťují vznešenými pojmy svoboda, demokracie, národ, tradice, spravedlnost atd. Vědí, že musí vyhrávat, aby přežili v pozicích a udrželi si tak moc, vliv a kontrolu nad vším. Vědí, že vítěz píše dějiny a kolíkuje hřiště současnosti i budoucnosti. Dobří lidé by se měli spojit, neboť ti špatní se proti nim spolčili již dávno. A často k tomu používají stále účinný marketingový fígl s tzv. menším zlem.
 
 Dobrý ale neznamená pouze slušný a mravný. Je to také kompetentní profesionál, odvážný i trpělivý a pokorný zároveň. Špatný (zlý) je směsicí nemravnosti a nekompetentnosti.
 
 Ostatně, bohužel platí i to, že má každý národ takovou vládu, jakou si zaslouží. Ona totiž i nevědomost, pasivita a lhostejnost je forma spoluviny. Doplnění osob a obsazení (těch i oněch) ponechávám na laskavém čtenáři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Havlík

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…