Petr Holub: Soumrak velké koalice v Ústí

14.09.2012 20:49

Češi jsou nespokojeni se svou politickou reprezentací, zároveň se podle pravidla, že může být ještě hůře, obávají potřebných změn. Naštěstí v České republice existuje Ústecký kraj, který je v mnoha ohledech napřed před ostatními.

Petr Holub: Soumrak velké koalice v Ústí
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Konkrétně se tamní politické poměry považují za nejhorší a obecně se předpokládá, že tamní politici víc než jinde využívají svého postavení k průběžnému obohacování.

Má to jeden pozoruhodný důsledek, totiž že jsou lidé na Ústecku nejvíc nespokojeni s politikou, a že tudíž nejvíc žádají nějakou změnu. Teď se ukazuje, že tam k významné změně opravdu dochází.

Významným signálem, že se opravdu něco změnilo, se stalo včerejší zasedání místní rady ODS v Mostě, jejíž členové vyzvali dva členy tamního sdružení, ať opustí stranu. Konkrétně šlo o poslance Jiřího Šulce, který byl hejtmanem i primátorem a který také vedl výbor regionálního dotačního programu Severozápad. Druhým hříšníkem z pohledu mosteckých občanských demokratů je Daniel Ježek, majitel několika stavebních firem čerpajících peníze z evropských projektů.

Důvodem výzvy ke složení členství byly právě známé nepořádky při čerpání eurodotací.

Případ sice hodně ukazuje, proběhl však v řadě dalších událostí. Právě z nich je možné získat představu o tom, jak se mohou v Česku na počátku jednadvacátého století měnit politické poměry.

Důležitým podnětem ke změnám na Ústecku byl fakt, že se tam začaly čerpat právě evropské dotace. Záznamy o rozdělování projektů a průběhu veřejných zakázek se totiž musí zveřejňovat. Obyvatelstvo Ústecka tak získalo jasnou představu o tom, jak se projekty přidělují známým, jak se zakázky předražují a jak se přitom s evropskými penězi manipuluje. Významně k tomu přispěla kontrolní zpráva firmy Deloitte zaplacená Evropskou komisí.

Kritici neprůhledného zadávání veřejných zakázek postupně získávali politický vliv, i když zpočátku jen na okraji krajské scény. Skupina podnikatelů ovládla Mosteckou radnici už v roce 2006, zpočátku s podporou komunistů. Strana Severočeši.cz, založená mosteckými podnikateli, se o dva roky později dostala do krajského zastupitelstva, předloni pak byli na její kandidátce zvolení do Senátu jednak lékařka, která kariéru staví na boji s korupcí, jednak bývalý komunistický starosta.

V předloňských volbách proběhla neúspěšná revolta ještě v Chomutově, stala se ovšem základem další protestní strany.

Konflikty mezi nespokojenci a krajskou reprezentací záhy odhalily, kdo je vlastně držitelem moci na Ústecku. Šlo o konkrétní politiky z ODS a ČSSD, kteří vládli v kraji už od roku 2000 a kteří později soustředili svůj zájem na rozdělování eurodotací. Konkrétně šlo neformální šéfy chomutovské a ústecké okresní organizace ODS Alexandra Nováka a Patrika Oulického, vedle nich hrál významnou roli již zmíněný exhejtman Jiří Šulc z Mostu.

Sociální demokraty vedl na Ústecku Petr Benda z Teplic, vedle něho se prosadili Jana Vaňhová z Chomutova, Pavel Kouda z Mostu a Arno Fišera z Ústí. Velká krajská koalice kromě kraje ovládala ještě ústecký a chomutovský magistrát, teď se však zdá, že její nejlepší časy končí. Klíčovým momentem se staly aktivity policie a státních zástupců.

Z Ústeckého kraje nepochází nadarmo státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Policisté začali postupně zavírat nejvyšší úředníky dotačního úřadu. Nakonec sáhli i mezi politiky, když do vazby putoval sociálnědemokratický náměstek hejtmanky Kouda.

Ještě víc přitom oslabila ODS. Dlouholeté trestní řízení s Novákem skončilo verdiktem čtyři roky nepodmíněně za korupci, do vazby putoval jeho souputník a nedávný kandidát na primátora Pavel Markvart. Policie navíc obvinila z krácení daní manažery stavební firmy, která patří Novákovi s Oulickým.

Ústecká buňka ODS zároveň přišla o svou pozici na magistrátu. Změna začala už loni, kdy ústecký šéf sociálních demokratů Fišera nahradil v čele krajské stranické organizace teplického Bendu. Tím si uvolnil ruce k rozvázání koaliční dohody s ODS a Oulickým na ústeckém magistrátě. Místo nich se dohodl na podpoře s komunisty a TOP 09. Šéf TOP 09 byl manažerem stavební firmy, která měla blízko k ODS, teď však hájí spolupráci s ČSSD a komunisty tím, že vyhnání ODS z ústeckého magistrátu za takovou oběť stojí.

Spojenectví Fišery a komunistů se uplatnilo také na dotačním úřadě. V jeho čele nahradil Šulce chomutovský komunista Jaroslav Komínek. Smyslem jeho mise je očistit dotační systém od vlivu souručenství ODS a ČSSD, komentuje svůj vzestup trochu nelogicky.

Snahou o vyhazov Šulce se nakonec snaží o změnu také ODS. Ústecký kraj tedy ukazuje, jakými prostředky se dá zviklat a oslabit zdánlivě stabilní politický kartel. Z historie posledních let je také vidět, jak se tento kartel postupně rozpadá, jak ho opouštějí všichni spojenci a jak je po malých krůčcích nahrazován novou reprezentací. Větší krok může Ústecký kraj učinit při nadcházejících krajských volbách. I když samozřejmě platí pravidlo, že všechno ještě může skončit špatně. Jen horší už to asi být nemůže. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…