Petr Holub: Za lidská práva znovu na barikády

25.04.2015 20:01

V tomto týdnu se odehrály dvě politováníhodné události. Byl odvolán ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček a Českou republiku navštívil generální tajemník Amnesty International Salil Shetty.

Petr Holub: Za lidská práva znovu na barikády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Šimáček

Obě události zřejmě znamenají likvidaci mnoha dobrých věcí, které se v oblasti sociálně postižených menšin v uplynulých letech vykonaly. 

Především zhoršují vztahy mezi bílou většinou reprezentovanou vládou a městskými samosprávami na jedné straně a romskou minoritou podporovanou nevládními organizacemi na straně druhé.

Právě ředitel Šimáček byl reprezentantem toho, že zmíněnou propast jde překonat. Jeho Agentura pro sociální začleňování byla ve značné části politické reprezentace nechtěná, protože nakonec její personál vzešel z řad občanských aktivistů.

Přesto pod Šimáčkovým vedením vznikl úřad, který dokázal přesvědčit desítky radnic i příslušníky minorit, že se především musí mezi sebou dohodnout a najít řešení pro dvě části společnosti, které se navzájem obviňují z nenávisti, diskriminace, kriminality a bůhvíjakých strašných činů. 

Šimáček se stal ideálním představitelem státu, který se dokázal zastat těch nejchudších a najít pro ně účinnou pomoc. Pochopitelně ani on nemohl zastavit růst vyloučených ghett, kde žijí především Romové, pro většinu z nich ale navrhl aspoň nějaké východisko. 

Proč byl Šimáček z práce prakticky na hodinu vyhozen, není dosud jasné a můžeme jen doufat, že nešlo o intriky spojené s tím, že na pomoc vyloučeným lokalitám a na stavbu sociálních bytů půjdou miliardy z Evropské unie.

Jeden den byl Šimáček propuštěn z práce a o dva dny později vystoupil na veřejnosti tajemník Shetty. Je dobře, že se Amnesty International průběžně zajímá o osud evropských Romů. 

Ovšem Shettyho návštěva v Česku vyvolává podezření, že v tomto případě mu šlo jen o to, aby splnil agendu, za kterou dostává podporu od mecenášů. Navštívit Česko je pohodlné a oprášit dobře zmapovaný romské problém je snadné.

Otázku diskriminace romských žáků řeší vzrušená veřejná debata už několik měsíců, postavit na ní několik dramatických prohlášení, která dostanou Amnesty International do médií, je pak už úplnou hračkou.

„Přestaňte mluvit a něco dělejte.“ „Ať je na vás Evropská unie tvrdá.“ Tak zněly Shettyho výroky či jejich mediální interpretace. U jedné části populace podpořil pocit diskriminace, druhá část vnímá jeho slova jako urážku.

Nejde o to, že Shetty nepopisoval reálné situace. Korunním důkazem byl skutečně skandální postup při rozdělování žáků na bílé a Romy v českobudějovických školách. 

Jenže kdo zná na rozdíl od Shettyho tuzemské poměry, ten dobře ví, že České Budějovice jsou mimořádně problémové město, které na rozdíl od desítek jiných nemá program na začlenění Romů a které pomoc Šimáčkovy Agentury zatvrzele odmítalo. Tam se skutečně nepodařilo komunikaci mezi dvěma stranami společnosti obnovit. 

Shetty na extrémním příkladu dokazoval, že to je všude stejné. Možná se však ukáže, že se jeho proroctví splní, protože není jasné, jak bude dál fungovat a městům pomáhat Agentura, tedy stát. 

Obránci zájmů většiny se mohou postavit na barikády proti obhájcům práv sociální menšiny. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…