Petr Honzejk: Andrej Babiš na Farmě zvířat

04.03.2015 22:21

Hnutí ANO si u příležitosti sněmu nenápadně zmenilo slogan.

Petr Honzejk: Andrej Babiš na Farmě zvířat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Už nezní "Nejsme JAKO politici“, ale "Nejsme JENOM politici." Je to podobné jako v bajce George Orwella Zvířecí farma. 

Připomenu děj: Hospodářská zvířata se cítila utlačovaná a provedla revoluci proti nenavidenému farmáři, panu Jonesovi. Převrat vedla prasata. Heslo úspěšné revoluce znělo "Čtyři nohy dobré, dve ŠPATNÉ." Jenže jak šel čas, začalo se postupně měnit. Nakonec znělo: "Čtyři nohy dobré, dve LEPŠÍ." 

Prasata začala chodit po dvou a vůbec se chovat stejně jako dříve nenáviděný pan Jones. Ostatní zvířata, která vůdčím prasatům uvěřila, že bude líp, nestačila valit oči. Hnutí Andreje Babiše chybí k naplnění podobného scénáře už jen kousek. 

Stačí z aktuálně platného hesla „Nejsme jenom politici“ odstranit předponu „ne“ a získáme „Jsme jenom politici,“ čímž bude okruh naděje a zklamání dokončen podobně, jako na Orwellově zvířecí farmě. Leckdo to bude možná považovat za podvod. 

Ve skutečnosti by ale bylo náhlé zjevení politiků v hnutí ANO tím nejlepším, co by se mohlo přihodit. Skutečný politik ví, že má širokou odpovědnost, je si vědom souvislostí. Nevystačí si s tím, že něco prostě zařídí, protože ví, že „prostě“ nic zařídit nelze. Je mu jasné, že nestačí „makat“, ale že je třeba opatrně zacházet s jemným předivem společenských i mezinárodních vztahů, tak, aby nenadělal víc škody než užitku.

Zatím se, bohužel, v Babišově hnutí takoví politici příliš neklubou. Jako nejvýraznější tvář vedle Andreje Babiše vidíme Jaroslava Faltýnka, který tvrdí, že si vystačí se selským rozumem a že jediný program který potřebuje je „nelhat, nekrást, vybrat daně a nezvyšovat daně.“ 

Pak Radmilu Kleslovou, bývalou předlistopadovou rozvědčici, která raději o programu neříká vůbec nic a o to pilněji se věnuje něčemu, co lze velmi jemně nazvat vnitrostranická práce. Lidé, kteří mají morálně a intelektuálně na to, aby mohli rehabilitovat politiku v jejím kompletním smyslu to mají v ANO těžké. 

Profesorka Helena Válková byla odstraněna z ministerstva spravedlnosti, bývalý rektor Masarykovy university Jiří Zlatuška tak tak uhájil přes spolustraníky post předsedy školského výboru sněmovny, po ministru obrany Martinu Stropnickém jde Radmila Kleslová málem jako po třídním nepříteli. 

Ale abych nebyl za škarohlída. Pokud se slovo politika v ANO již smí vyslovit a vrací se váhavě i na plakáty, dočkáme se možná časem i toho, že Babišův projekt bude časem méně revoluční politickou firmou a více normální politickou stranou, se vším co k ní patří. 

Nemyslím to vůbec ironicky. Je to opravdu maximum, co si realista může přát. Vždyť zvířata na Orwellově farmě také nakonec byla šťastná, že život v panství prasat nebyl o moc horší, než pod jařmem pana Jonese. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.