Petr Honzejk: Jana Nečasová jako Al Capone

07.04.2015 18:51

Těžko hledat někoho, kdo by neznal příběh Al Capona. Chicagský gangster měl ve 30. letech na svědomí vraždy, únosy, vydírání, ale nakonec skončil ve vězení za daňový únik 200.000 dolarů – což byla na jeho poměry legrační částka. Nic jiného na něj policie neměla.

Petr Honzejk: Jana Nečasová jako Al Capone
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Těžko říci, co má na svědomí Jana Nečasová, dříve Nagyová. Ale je zřejmé, že čeští státní zástupci v jejím případě také trpí důkazní nouzí.

I přes původní tvrzení, že Nečasová byla centrem gigantické skoromafiánské sítě vysávající státní rozpočet, na ni jdou úplně stejně jako američtí kolegové před 80 lety na Al Capona: přes daně.

Prý nezaplatila 705.000 korun darovací daně za luxusní dárky, které jí nosil kde kdo.

Těžko s vážnou tváří tvrdit že Nagyová-Nečasová dostávala dárky od šíbrů a šéfů polostátních firem z jiných důvodů, než že měla na premiéra Nečase vliv daleko přesahující pozici šéfky sekretariátu předsedy vlády.

Lze také předpokládat, že nekalostí, ve kterých měla prsty, mohlo být víc než málo.

Ale na druhou stranu: pokud všechno skončí u daňového úniku za kabelky, těžko to zpětně ospravedlní monstrózní zásah, při kterém policie vtrhla v noci na Úřad vlády a Nagyovou vláčela v poutech.

Nagyová paní Čistou jistě nebyla, ale ženskou variantou Al Capona také ne.

Proberme si, co vlastně olomouckým státním zástupcům po dvou letech od zásahu, jež vedl k pádu pravicové vlády, zbylo.

Kauza poslaneckých trafik je pryč. Pánové Tluchoř, Fuksa a Šnajdr dostali omluvu a statisícové odškodnění za to, že je stát držel neoprávněně ve vazbě.

Politický podnikatel Ivo Rittig sedí v Monaku a z vyšetřovatelů si utahuje na twitteru.

Soud v kauze sledování premiérovy exmanželky vojenskou rozvědkou probíhá, ale odsouzení Jany Nagyové- Nečasové je krajně nejisté, protože expremiér vzal všechno na sebe s tím, že bývalou ženu chtěl chránit.

Tohle že má být avizovaná neprůstřelná konstrukce, výsledek dlouhodobé mravenčí práce nejlepších kriminalistů a státních zástupců v zemi?

Jestli ano, pak můžeme s klidem vydávat domeček z karet za skelet protiatomového krytu.

Nynější generace policistů a státních zástupců má možná dobrou vůli a odvahu, kterých se jejich předchůdcům nedostávalo. Ale kompetence jim, bohužel, stále schází.

Upozorňuje na to už i předseda ústavního soudu Pavel Rychetský, když říká, že státní zástupci „mají potíž být dostatečně aktivní a zároveň úspěšní.“

Český represivní aparát vjel do slepé ulice. Hlasité troubení, kolik že Nagyová dluží na daních, mu z ní nepomůže.

Východiskem může být jen změna systému. Tu by mohl přinést vznik protikorupčního speciálu, se kterým se počítá v chystaném zákonu o státních zastupitelstvích.

Naději vzbuzuje už to, že se na modelu shodli původní rivalové – ministr spravedlnosti Robert Pelikán a Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Odvaha a odborné zázemí by se konečně mohly sejít pod jednou střechou.

Bylo by načase. Korupce a klientelismus se má v právním státě stíhat jako korupce a klientelismus, ne skrze zástupné konstrukce.

Nejen proto, aby kriminální jednání bylo odpovídajícím způsobem potrestáno. Ale také proto, aby Česko nepůsobilo jako tragikomická země, kde je policie kdykoli ochotná položit vládu kvůli nezaplacené dani za kabelky.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…