Petr Honzejk: Výbuchy, ledovka a konec civilizace

06.12.2014 12:30

Strany, kterým chybějí ideje, získávají svého ideologa. Jmenuje se Miroslav Bárta, profesí je egyptolog, ale širší veřejnost ho zná hlavně jako hlasatele blížícího se kolapsu západní civilizace.

Petr Honzejk: Výbuchy, ledovka a konec civilizace
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

O Bártu se aktuálně přetahují Andrej Babiš, který ho postavil do čela svého Institutu pro politiku a společnost a ambiciózní hnutí Starostové a nezávislí, jimž vědec posloužil jako hlavní řečník na ideové konferenci.

Na první pohled to vypadá jako primitivní marketingová strategie. Vystrašíme veřejnost blížící se apokalypsou, sami se prohlásíme za ty, kdo ji dokážou buď zabránit, anebo, pokud je neodvratná, alespoň minimalizovat škody. Egyptolog budiž prorokem kolapsu, Babiš či Gazdík spasiteli. Hlasy se pohrnou.

Jenže když se podíváme na Bártovy teze blíže, úsměšek mizí. Těžko popřít, že se kolem nás a v nás odehrávají děje, které se nebezpečně podobají úkazům doloženým před kolapsy dávných civilizací. Bující byrokracie, neřešitelné zadlužení, ztráta společných hodnot, neschopnost států reagovat na krizové momenty a tak dále.

V uplynulém týdnu jsme sledovali hned dva takové úkazy. Ve Vrběticích na Zlínsku opět vybuchl muniční sklad, přesto, že všichni odpovědní ujišťovali, že situace je pod kontrolou, že podruhé se nic podobného stát nemůže. 

Vládly chaos, alibismus, neschopnost, paralýza. Systém, kde každý prvek má na desetiticících stran popsanou vlastní funkci, nakonec vyprodukoval jen nerozmotatelný byrokratický chuchvalec.

Nic nefungovalo, nikdo za nic nemohl a v kritickém prostoru se bálo sedm, ještě jednou SEDM pyrotechniků. Raději se neptat, kolik na každého z nich připadalo byrokratů v oborech analýza, monitoring, komunikace a podobných.

Druhým příkladem je ledová kalamita. Cestující mrzli ve vlacích na dohled velkých měst, na krizových linkách nikdo nebral telefony. Asi bylo po pracovní době, nebo zaměstnanci byli nahloučeni v „naprosto nezbytných“ odděleních typu „lidské zdroje“ či „marketing a mechandising“. 

Dráhy ani nebyly schopné nasadit na pomoc uvězněným cestujícím motorové lokomotivy. Ne proto, že by je neměly, ale proto, že to bylo proti jakýmsi předpisům. Byrokracie až k umrznutí.

Na konkrétních případech vidíme, že současný český stát dokáže vlastní občany důsledně byrokraticky otravovat, ale když dojde na to, že by měl ochránit jejich fyzickou integritu, či jim alespoň pomoci v nouzi, neví si rady. Spotřebovává většinu energie na vlastní provoz. Tak jako ty, které před dávnými roky nakonec zkolabovaly.

Může to celé být chybná úvaha, může to být jen další projev podvědomého chiliasmu. Ale na druhou stranu: Pokud novým stranám a hnutím nebudou teorie kolapsu egyptologa Bárty sloužit jen jako marketingová pomůcka, ale vezmou je vážně a přetaví je do konkrétních politik, nemůže to ničemu škodit. Právě naopak. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Nevykořenitelné mýty o zločinech solárníků

11:24 Zdeněk Jemelík: Nevykořenitelné mýty o zločinech solárníků

Ústavní soud vyhověl stížnosti bývalé předsedkyně Energetického regulačního úřadu (dále jen ERÚ) Ale…