Petr Kolman: Svobodný přístup k WC

26.11.2014 18:07

Před pár týdny proběhly komunální volby. Máme někde nové , jinde zas staronové starosty, radní a zastupitele.

Petr Kolman: Svobodný přístup k WC
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec na zastávce MHD

Není ukrutnějšího zvířete nad člověka bez soucitu. (August von Kotzebue, německý dramatik)

In media res: Přednáším konstruktivní návrh - myslím, že by se v centrech statutárních měst měly vybudovat bezplatné WC pro bezdomovce a sociálně slabé obyvatele - no řekněte sami páni radní , kam má jít ( slušnější) člověk bez domova na toaletu? Někdo si říká , to se mi nemůže nikdy stát, pozor, na ulici může skončit každý z nás - stoupá i počet bezdomovců s VŠ a VOŠ vzděláním.

Kdyby šel bezdomovec jen čtyřikrát denně na placené městské WC po 10 korunách , tak je to cca 1200 měsíčně - jen za WC!!! Takový člověk z povahy věci nemůže jít na záchod v práci či doma, jako my šťastnější. Můžeme se pak divit znečišťování českých a moravských měst?

K čemu jsou pokuty za znečišťování veřejných prostranství , když je soudnému člověku jasné, že ji bezdomovec či bezdomovkyně z povahy věci nemá z čeho zaplatit.Před časem jsem viděl v centru Brna močit bezdomovce, strážník MP ho napomínal, a bezdomovec jen rezignovaně pravil : /A kam mám jako jít – domů?/ A strážník ještě rezignovaněji odpověděl – to není moje starost, ale zde močit nemůžete.

Myslím, že výše navržené vybudování bezplatných toalet, by bylo nejen projevem sociálního cítění hodným 21.století , a též že toto by to celkově pomohlo městům v čistotě.

V některých zemích mohou bezdomovci prý chodit zdarma na WC na policii, co třeba do časů vybudování městských WC, že by mohli potřební spoluobčané chodit zdarma na služebny Městské policie ? A tam, kde není MP městem zřízena by tato povinnost přešla na Policii ČR. Možná i nějaký grantový projektz EU by se na to našel.

Vím, že by bylo ideální kdyby v Česku žádní bezdomovci nebyli! Nicméně to asi není v nejbližších letech uskutečnitelné, avšak zabezpečit ( nejen to politické „pokusit se zabezpečit“ ) /alespoň svobodný přístup k toaletám/, by pro naše města (možná i za pomoci krajských samospráv) mohlo být důležitým a hlavně reálným cílem.

Tím samozřejmě netvrdím, že v Česku nejsou jiné sociální problémy.

Jak trefně říkal kdysi Milan Uhde – kdo něco chce hledá způsob, kdo ne hledá důvod.

Petr Kolman, brněnský VŠ pedagog a právník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…