Petr Král: Inflace v březnu 2022 nad prognózou ČNB a vysoko nad horní hranicí tolerančního pásma cíle

12.04.2022 7:34 | Komentář

Podle zveřejněných údajů vzrostla v březnu 2022 cenová hladina meziročně o 12,7 %. Inflace se tak dále zvýšila a nacházela se vysoko nad horní hranicí tolerančního pásma cíle ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní spotřebitelské ceny v březnu meziročně vzrostly o 12,4 %.

Petr Král: Inflace v březnu 2022 nad prognózou ČNB a vysoko nad horní hranicí tolerančního pásma cíle
Foto: pixabay.com
Popisek: Inflace - ilustrační foto

Březnový meziroční růst spotřebitelských cen byl ve srovnání se zimní prognózou ČNB o téměř tři procentní body výraznější. K této odchylce významně přispěly všechny složky inflace s výjimkou daní. Nejvýraznější vliv měl enormní nárůst cen pohonných hmot. Růst cen potravin, regulovaných cen a jádrová inflace též značně překonaly prognózu.

tabulka

V březnových datech se odrazily dodatečné cenové šoky v souvislosti s válkou na Ukrajině a sankcemi proti Rusku, a to jak v oblasti cen komodit, tak v oblasti dodávek zboží. Tyto vlivy v prostředí trvajících velmi silných a plošných inflačních tlaků z domácí i zahraniční ekonomiky dále tlačí na zrychlování inflace. Mimořádně vysoký březnový růst cen pohonných hmot byl výsledkem výrazného zdražení ropy vlivem vypuknutí války na Ukrajině a dočasného oslabení kurzu koruny ze stejného důvodu.

Válečný konflikt se promítá rovněž v silně rostoucích cenách potravin, neboť Ukrajina je jedním z předních světových vývozců pšenice. Jádrová inflace taktéž dále zrychlila. To odráží značný nárůst osobních a materiálových nákladů firem v uplynulém období včetně citelného zdražení energií, který se v prostředí pokračující silné poptávky v české ekonomice rychle promítá do cen. V rámci cenového jádra také dále roste příspěvek nákladů vlastnického bydlení v podobě tzv. imputovaného nájemného.

Zimní prognóza ČNB očekávala, že inflace bude v letošním prvním pololetí kulminovat na hodnotách u 10 % a na horizontu měnové politiky, tedy v první polovině roku 2023, se vrátí do blízkosti 2% cíle. Pozorovaný růst cen komodit a válka na Ukrajině však mají na domácí cenový vývoj znatelně proinflační vliv, a to zejména v krátkodobém horizontu.

Vyšlo na webových stránkách České národní banky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…