Petr Meduna: CIA chce ilegálně působit v Evropské unii

29.12.2014 18:47

Díky WikiLeaks byly zveřejněny dva nové tajné dokumenty CIA z let 2011 a 2012. Obsahují instrukce pro agenty, kteří cestují po světě s použitím falešné identity. Obsahuje rady a pokyny pro agenty CIA mimo jiné i pro překonání hranic Schengenského prostoru a Evropské unie.

Petr Meduna: CIA chce ilegálně působit v Evropské unii
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

První dokument je ze září 2011 a zahrnuje podrobnosti o hraničních kontrolách na letištích ve světě. Obsahuje podrobné informace o kontrolních postupech a rady, jak se vyhnout odhalení. Upozorňuje také na to, co může cestujícího dostat do zorného pole kontrolních orgánů.. Mimo jiné uvádí rozpor mezi falešnou identitou a oblečením. Dokument popisuje příklad agenta CIA pod diplomatickým krytím, který ovšem byl příliš ležérně oblečený. Rady jak proniknout konkrétně do schengenského prostoru dává druhý dokument datovaný lednem 2012. .Jsou zde popsány přesné kontrolní postupy používané na různých letištích a rizika pro agenty, kteří cestují s falešnými doklady. Je také popsán účinek různých elektronických systémů v zemích zóny. V dokumentu se uvádí, že Spojené státy jsou znepokojeny zaváděním biometrických zabezpečení cestovních dokladů, které výrazně brání agentům cestovat s falešným pasem. Materiály pocházejí z dosud neznámého útvaru Checkpoint. Šéf WikiLeaks Julian Assange řekl, že v minulosti Američané unášeli např. z Itálie či Švédska lidi. To bylo za prezidenta Bushe, ale ukazuje se, že i nyní za Obamy mají stále v úmyslu proniknout do Evropské unie a provádět tady tajné operace. Podle některých zpráv by se v lednu měly objevit další dokumenty odhalující praktiky CIA.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…