Petr Mrázek: Mapa Afriky z roku 1914 a imigranti

30.09.2017 13:59

V poslední době koluje na internetu mapa Afriky z roku 1914, na níž jsou vyznačeny kolonie evropských mocností. Z tohoto faktu mnozí vyvozují, že o příval Afričanů do Evropy se musí postarat ti, kteří tam ty kolonie měli.

Petr Mrázek: Mapa Afriky z roku 1914 a imigranti
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Všichni známe Murphyho zákony a jeden z nich říká, že na každou, i tu složitou otázku, vždy existuje jednoduchá, srozumitelná a naprosto nesprávná odpověď. Obávám se, že tato mapa je příkladem platnosti tohoto zákona. Naposledy se touto mapou zabýval tento týden pan redaktor Léko v Lidových novinách. Proto jsem mu do LN i odpověděl, tam však otiskují pouze texty, které ladí s jejich listem. Dovoluji si proto tuto svou odpověď nabídnout zde.

Pane Léko, jen tak pro zajímavost jsem se podíval do posledních učebnic dějepisu zemí ležících u Středozemního moře. Maroko - 3000 let berberského osídlení, z toho 300 let Římská říše, 1200 let Arabové a Osmani, 7 let Španělsko a 41 let Francie. Sousední Alžírsko - celkem 3000 let osídlení Berbery a Féničany. asi 300 let Římané, 1200 let Arabové a Turci, 115 let Francie. Sousední Tunisko - asi 3200 let Féničané, 900 let Arabové, 300 let Turci, 75 let Francouzi. Lybie - ještě zajímavější - asi 2000 let př.n.l. samostatní Féničané, cca 300 let jedno město římské, 900 let Arabové, 360 let Turci, 32 let Italové a 6 let společně Britové a Francouzi, nakonec Egypt, sjednocen 3150 let př. n.l., 360 let římský, 245 let byzantský, 877 let arabský, 288 let turecký, 8 let britský. Vezměte si tu samou mapu Afriky v roce 1850 a v roce 1950 a pak srovnávejte.

A přesně takto můžeme pokračovat po celém kontinentu. Jestli z těchto dat usuzujete, že Britové a Francouzi a Italové nesou odpovědnost za stav těchto zemí (mimochodem už nejméně půl století opět samostatných), pak to považuji za naprosto scestnou propagandu.

Jistěže zde nechci žádné islamisty, jenže mé důvody jsou - doufám - racionální, odvozené z rozdílnosti civilizací, kultur a náboženství. Odvolávka na krátké epizody (byť sebehnusnější - třeba) je ovšem nesmysl.

Kromě toho ještě dvě drobnosti. Zkuste se zamyslet nad množstvím zbraní a vojenského materiálu, které jsme jako socialistické Československo nacpali (podotýkám, že většinou zadarmo) na africký kontinent a nejen tam. A to nemluvím o celém RVHP či socialistickém bloku. Vzpomeňte si na kubánské dobrovolníky a jejich řádění právě v Africe. To byli, pane kolego ti usměvaví Kubánci, kteří pak jezdili k nám na „zaškolení“. A druhý detail - zkuste si srovnat následky 400 let kolonizace v Indii nebo 61 let v Ghaně nebo 6 let britské nadvlády v Libyi. Podívejte se na technickou úroveň a vzdělanost těchto náhodně vybraných tří zemí. Teprve potom můžeme někomu vnucovat mapu Afriky z roku 1914 jako závazný dokument. Ono je to vše trochu složitější.

Já považuji kolonialismus za ostudu ve vývoji evropské civilizace, i když ani toto tvrzení není jednoznačné. Jen nemohu zapomínat na naprosto stejný a možná podstatně drsnější postup jiných než evropských kolonizátorů, třeba právě těch, kteří k nám dnes utíkají. Bylo by toho ke srovnávání ještě mnoho, já chci jen říci, že jednoduchá a srozumitelná řešení obvykle nebývalí správná a spravedlivá. Věřím, že Váš přítel je zkušený právník, věřím, že to je chytrý člověk, nevěřím, že by to byl moudrý člověk.

Petr Mrázek
Praha 6

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…